czwartek, 25 kwietnia 2013

Muffinkowe szaleństwo

"Tort" muffinkowy

Szaleństwo kinder balu zakończone. Ostatnią przygotowaną słodką potrawą  był po konsultacjach z prowadząca imprezę animatorką nie tort standardowy tylko tort muffinkowy.
U Gruszki z fartuszka znalazłam przepis na muffinki - zrobiłam je z podwójnej porcji.
A "czapeczki" to była twórczość własna oparta na kremówce, mascarpone i naturalnych barwnikach.
Całość pierwotnie miała wyglądać jak pęk balonów, później wyszedł bukiet kwiatów  - skończyło się bardziej standardowo, ale pomysł na muffinki jako kwiaty, albo balony wydaje się naprawdę fajny.

Zatem do dzieła:)

Składniki na 24 muffinki :
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g czekolady krojonej w drobna kostkę (polecam czekoladę, bo można sobie wybrać taką jaką się lubi) ew. groszków czekoladowych  (ale tam nigdy nie wiadomo czy to nie jakiś wyrób czekoladopodobny)
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajko
- 1 łyżka domowy cukier waniliowy

Mieszamy razem przesianą mąkę, cukier,  proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy czekoladę.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikroweli  i studzimy. Łączymy z jajkiem i mlekiem.
Łyżką/ widelcem łączymy obie części tylko do połączenia składników
Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.


 Składniki na dekorację muffinek:

- 200-300 ml kremówki
- 100-150 g mascarpone
- cukier puder 1 łyżka
- 2 łyżki jagód ze słoika (kolor fioletowy)
- 1 łyżka malin ze słoika + 1 łyżka soku malinowego (kolor różowy)
- 6 kostek czekolady gorzkiej (kolor brązowy)
- 2 szczypty kurkumy - (kolor żółty)
- 4 łyżeczki masa kajmakowa 
- ew.1 śmietan fix
- kolorowe posypki ok.2 łyżek
- żelki spaghetti - 1/4 opakowania - robią za łodygi kwiatów lub sznurek balonów

Kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem puderem dodajemy mascarpone.
Następnie masę dzielimy i do każdej z części dodajemy oddzielnie :
- do uzyskania koloru fioletowego - jagody z sokiem
- do uzyskania koloru różowego - maliny z sokiem
- do koloru brązowego roztopioną czekoladę
- do koloru żółtego kurkumę
Uwaga: nalezy pamiętać, ze barwnikami naturalnymi nie osiągniemy takiego spektakularnego efektu jak chemią, ale coś za coś.
Zostawiamy  również niezabarwioną kremówkę na ozdobienie muffinek na biało.

Masa kajmakowa bez dodatków stanowi odrębną dekorację.
Każda z mas powinna nam starczyć na dekoracje 4 muffinek.

Ozdabiamy szprycą, wg uznania - ja utworzyłam nazwijmy to dekorację poziomą.
Następnie posypujemy posypkami - ja użyłam różnokolorowych dla uzyskania kolorowego akcentu.

Czas przygotowania:
Muffinki - pieczone na 2 tury - 60 min.
Dekoracja: 30 minut











środa, 24 kwietnia 2013

Ciasteczka serowo - maślane z jabłkiem

Ciasteczka serowo - maślane  z jabłkiem

Szybkie zagniecenie ciasta, chłodzenie, wycinanie -  jak na pierogi i pieczenie. 
Smak jest naprawdę świetny - ser i jabłka tworzą niesamowite połączenie:)

Za pierwszym razem nie mogłam się oprzeć i na ciepło zjadłam ok. 10 ciastek ... 
Ale the best są na drugi dzień...
Serdecznie polecam.


Ciasteczka serowo - maślane  z jabłkiem
  • ser biały 250 g
  • masło zimne 250 g
  • mąka pszenna 250 g
  • jabłka 3-4 szt.
  • sól szczypta
  • cynamon ok. 1 łyżeczka
  • cukier puder ok. 1 łyżki do ciasta + 2 łyżki do posypania wystudzonych ciasteczek
  • domowy cukier waniliowy 1  łyżeczka



Ser zagnieść z masłem (najlepiej pociętym w małe kawałki, bo inaczej trudność sprawia jego rozgniecenie),  mąką, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym oraz dodatkiem szczypty soli.

Odstawić do lodówki w foliowym woreczku na ok.30 min.

Po schłodzeniu podzielić ciasto na kawałki i wałkować na ok. 3 milimetrowe placuszki, z których za pomocą szklanki lub kubka wycinać koła. Nie żałować mąki do podsypywania, bo inaczej bardzo trudno jest ciasto rozwałkować (dodatkowo trzeba zużyć ok 1/2 szklanki).

Jabłka obrać i pokroić w ósemki ( lub nawet węziej - zbyt grube kawałki żle się formują i nie wyglądają za dobrze)

Kawałki jabłek kłaść na jedną częśc koła, popruszyć cynamonem i odłożyć na blachę.

Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni ok. 20 minut.

Cukrem pudrem oprószyć dopiero po całkowitym ostygnięciu inaczej cukier ... zniknie :)

Smacznego 

Czas wykonania: 30 min. przygotowanie ciasta   + 30 min. chłodzenie  + 20 min pieczenie
Ilośc sztuk: ok.40  szt

p.s. niestety ciasteczka lepiej prezentują się przed pieczeniem :)
Witam serdecznie
Dziś pierwszy post ...

Właśnie w lodówce chłodzi się ciasto serowe na serowe ciasteczka z jabłkiem znalezione u Mamy Bartka :), lada chwila biorę się za mini serniczki z rodzynkami  moczonymi w herbacie earl grey, które poznałam u Gin - pożeraczki:)

A jutro - jutro muffinkowe szaleństwo, bo zamierzam z okazji 7 urodzin mojego syna, na dziecięce przyjęcie przygotować tort muffinkowy :), na który inspirację znalazłam gdzieś w sieci.


Zatem przepisy i opisy za chwilę - na razie moje kuchenne próby :). 
Próby, bo nie zawsze wychodzi, tak jakbym chciała :)





A gotować będę z mężem - bo od kuchni on na szczęście nie stroni.

A prezentowane potrawy stanowić będą moją książkę kucharską - pamięć o smakowitych daniach raczej mam krótką :(

Zapraszam