Po pewnej folkowej imprezie (tj. dożynkach gminnych:) zostało mi ok. 8 cukinni. Mimo, że jej wielbicielem nie jestem postanowiłam poszukać przepisów na jej wykorzystanie.
Pierwszy z nich znalazałm u Kasia-gotuje . pl:)
To właśnie rzeczona zupa, której smak podbarwiłam nieco grzankmi ze zwykłego chleba, ale smażonymi na niezwykle aromatycznym oleju kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią*.
Zapraszam do wypróbowania. Bardzo fajny smak, a aromat w kuchni niezastapiony:)
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 papryka czerwona
- 3 ziemniaki
- 1 czubata łyżka masła
- 1 kostka rosołowa
- 500 ml wrzątku
- 3-4 kromki chleba
- 2 łyżki oleju smakowego
-2 łyzki oleju rzepakowego
Cukinię i ziemniaki obrałam, paprykę oczyściałam z nasion. Warzywa pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię gdzie wcześniej stopiłam masło.
Smażyłam mieszając ok. 5 min. Nastepnie dodałam 1 kostkę rosołową rozpuszczoną we wrzątku. Gotowałam wszystko ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksowałam na krem.
Zupa uzyskała piękny pomarańczowy kolor.
W ostatniej fazie gotowania zupy podsmażyłam chleb pokrojony w kostkę na 2 rodzajach oleju.
Podałam zupę z grzankami
Smacznego!
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Ilośc porcji 3-4
p.s. * w e'leclerc jest podobno na oleje smakowe teraz promocyjna cena do 01.09.2013 - 4,49 zł
wtorek, 27 sierpnia 2013
niedziela, 25 sierpnia 2013
Sałatka z rukoli, sera feta i boczku
Niezastąpiona sałatka na rodzinnych imprezach. Szał na nią minął u nas już chwilkę temu, ale przynajmniej raz w miesiącu staram się ją robić... bo mi po prostu ogromnie smakuje. A jak się ma jeszcze swoją rukolę z ogródka (tutaj nieco przerośniętą), a podstawowe składniki w lodówce to jej przygotowanie zajmie max. 15 minut .
Składniki:
- ok.2 garści rukoli (jedno opakowanie)
- 150 g boczku surowego
- 1/2 opakowania sera feta
- 4 grzanki
- sos włoski (tylko ten daje sałatce wyjątkowy smak) + 3 łyżki oliwy + 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano. W tym czasie mieszamy sos, kroimy w kostkę fetę, robimy grzanki (wystarczy toster lub patelnia), kroimy je w kostkę.
Myjemy rukolę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki - w tym ciepły boczek z wytopionym tłuszczykiem, który nadaje sałatce piękny aromat. Podajemy od razu.
Smacznego!
Składniki:
- ok.2 garści rukoli (jedno opakowanie)
- 150 g boczku surowego
- 1/2 opakowania sera feta
- 4 grzanki
- sos włoski (tylko ten daje sałatce wyjątkowy smak) + 3 łyżki oliwy + 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano. W tym czasie mieszamy sos, kroimy w kostkę fetę, robimy grzanki (wystarczy toster lub patelnia), kroimy je w kostkę.
Myjemy rukolę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki - w tym ciepły boczek z wytopionym tłuszczykiem, który nadaje sałatce piękny aromat. Podajemy od razu.
Smacznego!
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Doskonały pomysł na przekąskę dla gości. Świetnie zarówno na ciepło i na zimno.
Jaki farsz stworzymy zależy tylko od naszej inwencji.
Moim zdecydowanym faworytem jest jednak połączenie smażonych pieczarek i sera zółtego.
Dość kalorycznie... ale co tam :)
Z uwagi na wakacyjny wyjazd do Wisły tym razem ser żółty zastąpiliśmy owczą bryndzą od gaździny z Koniakowa - było pyszne:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie pieczarek
- 150-200 g bryndzy
- 1 cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
- ew. 1 jajko
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką, aby pieczarki "puściły sok".
Gdy na patelni będzie dużo płynu zdjąć pokrywkę i smażyć dalej do całkowitej redukcji sosu.
Odstawić do ostudzenia .
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i rozłożyć.
Na płat ciast układać pieczarki, a na wierzch ser - jeżeli był w kawałku to tarty, jeżeli był w plastrach to tak można go układać.
Następnie zwinąć ciasto w rulon. Odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 15-20 minut.
Po tym czasie kroić walec z ciasta w ślimaczki o wysokości ok. 2 cm. Można je posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego na 180 st. piekarnika na ok. 15 minut.
Smacznego!
Czas przygotowania ok. 40 minut
Ilość porcji : dla 4-6 osób
Jaki farsz stworzymy zależy tylko od naszej inwencji.
Moim zdecydowanym faworytem jest jednak połączenie smażonych pieczarek i sera zółtego.
Dość kalorycznie... ale co tam :)
Z uwagi na wakacyjny wyjazd do Wisły tym razem ser żółty zastąpiliśmy owczą bryndzą od gaździny z Koniakowa - było pyszne:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie pieczarek
- 150-200 g bryndzy
- 1 cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
- ew. 1 jajko
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką, aby pieczarki "puściły sok".
Gdy na patelni będzie dużo płynu zdjąć pokrywkę i smażyć dalej do całkowitej redukcji sosu.
Odstawić do ostudzenia .
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i rozłożyć.
Na płat ciast układać pieczarki, a na wierzch ser - jeżeli był w kawałku to tarty, jeżeli był w plastrach to tak można go układać.
Następnie zwinąć ciasto w rulon. Odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 15-20 minut.
Po tym czasie kroić walec z ciasta w ślimaczki o wysokości ok. 2 cm. Można je posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego na 180 st. piekarnika na ok. 15 minut.
Smacznego!
Czas przygotowania ok. 40 minut
Ilość porcji : dla 4-6 osób
wtorek, 6 sierpnia 2013
Skrzydełka w glazurze z pepsi
To ostatnio mój ulubiony przepis na
drób – w ciągu miesiąca zrobiłam go 3 razy, a ja naprawdę nie
lubię powtarzać się w kuchni.
Jest banalny i nie wymaga niemal
nakładu pracy.
Znalazłam go u Pastell.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurzych
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka pepsi (cola- coli)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos sojowy mieszamy z octem oraz
pieprzem i papryką. Ze skrzydełek odcinamy pozbawioną mięsa
część, która można wykorzystać do przygotowania wywaru.
Skrzydełka wkładamy do sosu sojowego.
Jeżeli sos jest dobrej jakości
wystarczy ze skrzydełka będą marynować się w nim 15 min, gdy
jest z marketów dyskontowych to wskazane jest i 30 minut
marynowania – w innym przypadku skrzydełka będą niesłone.
Po czasie marynowania rozgrzać olej i
wrzucić na patelnię, prosto z zalewy zamarynowane skrzydełka.
Podsmażyć z obu stron.
Następnie wlać pepsi i dusić pod
przykryciem 5-10 minut.
Kolejny krok to zabranie pokrywki i
odparowanie płynu z patelni. Z czasem płyn będzie gęstniał, aż
ostatecznie stworzy słodką glazurę, która ładnie otoczy
skrzydełka.
Podawać posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
Ilość porcji 3-4
Czas przygotowania ok. 30 -40 min.
Subskrybuj:
Posty (Atom)