wtorek, 20 maja 2014

Maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Długa przerwa w notowaniu przepisów u nas nastała, a tu wiosna i tyle nowalijek.

Uzupełniamy zatem braki - w ostatnią niedzielę gościło u nas na stole pyszne, mocno maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką.  
Nietrudne, niezbyt czasochłonne, a efekt.... no może nie spektakularny, ale pyszny  - zwłaszcza na drugi dzień:) 
Polecamy do przygotowania.
Skorzystaliśmy z przepisu z fantastycznego bloga I love bake


Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 2 + 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 + 2 łyżki masła 
- 1-2 jajka
- 1 szklanka maślanki 
- 1 + 1/4 szklanki cukru pudru 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody 
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki rabarbaru (ok. 3 łodyg)

(składniki z "+" to na kruszonkę)






Sposób wykonania:
Dwie łyżki mała miksujemy z cukrem pudrem na puch. Na koniec dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy. Suche składniki dodajemy do jajek naprzemiennie z maślanką. Mieszamy do połączenia sie składników.
Dodajmy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie mieszamy go z ciastem.
Blaszkę ( średnica 26 cm)  smarujmy masłem i wykładamy ciasto. Na wierzch ciasta wysypujemy kruszonkę powstałą z wymieszania 2 łyżek masła, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mąki (konsystencja grudek). 
Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 50 minut.
Ciasto najlepiej posypać cukrem pudrem :)

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania (z pieczeniem) : 70 minut