czwartek, 11 lipca 2013

Gulasz podwójnie wieprzowy z bobem

      Zimniejsze dni nastrajają do przygotowania nieco "cięższych" potraw. Tym razem w obróbce znalazła się szynka wieprzowa i boczek wędzony oraz bób. Potrawa ma korzenie jugosłowiańskie, ale sporządzona została z naszych polskich produktów:)
      Przepis znaleziony u Mirabelki, która korzystała z książki H.Szymanderskiej. 
Do smażenia wykorzystano oczywiście olej rzepakowy - niezwykle zdrowy :).

Składniki:
500g szynki wieprzowej
500g bobu,
200g boczku wędzonego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1 1/2 szklanka bulionu mięsnego,
2 liście  laurowy,
1 łyżka tymianku świeżego

1 łyżka oregano świeżego 
sól,

pieprz,
olej rzepakowy do smażenia 

cukier




Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na mięso wycisnąć ząbek czosnku i wymieszać. Na patelni rozgrzać  3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić mięso i podsmażyć na mocnym ogniu ok. 5-10 min. Na drugiej patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Po ok. 10 min. do boczku dodać pokrojoną cebulę. Smażyć razem kolejne 5- 10 min.
Połączyć mięsa i dodać pozostałe składniki : pomidory obrane ze skórki, wino, bulion, zioła oraz sól i pieprz.
Dusić pod przykryciem ok. 60 min.
Po tym czasie szynka powinna rozpływać się w ustach. Czas na bób - należy gotować go ok. 5 min. z wodzie z dodatkiem soli i cukru (po tym czasie będzie lekko twardawy).
Bób obrać z łupinek i wrzucić do gulaszu, w którym powinien poddusić się jeszcze ok 5-10 min.
Jedliśmy go ze świeżym pieczywem
Smakuje wybornie :)


Ilość porcji : 4-5
Czas przygotownia ok. 100 min.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz