Szybkie zagniecenie ciasta, chłodzenie, wycinanie - jak na pierogi i pieczenie.
Smak jest naprawdę świetny - ser i jabłka tworzą niesamowite połączenie:)
Za pierwszym razem nie mogłam się oprzeć i na ciepło zjadłam ok. 10 ciastek ...
Ale the best są na drugi dzień...
Serdecznie polecam.
Ciasteczka serowo - maślane z jabłkiem
- ser biały 250 g
- masło zimne 250 g
- mąka pszenna 250 g
- jabłka 3-4 szt.
- sól szczypta
- cynamon ok. 1 łyżeczka
- cukier puder ok. 1 łyżki do ciasta + 2 łyżki do posypania wystudzonych ciasteczek
- domowy cukier waniliowy 1 łyżeczka
Ser zagnieść z masłem (najlepiej pociętym w małe kawałki, bo inaczej trudność sprawia jego rozgniecenie), mąką, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym oraz dodatkiem szczypty soli.
Odstawić do lodówki w foliowym woreczku na ok.30 min.
Po schłodzeniu podzielić ciasto na kawałki i wałkować na ok. 3 milimetrowe placuszki, z których za pomocą szklanki lub kubka wycinać koła. Nie żałować mąki do podsypywania, bo inaczej bardzo trudno jest ciasto rozwałkować (dodatkowo trzeba zużyć ok 1/2 szklanki).
Jabłka obrać i pokroić w ósemki ( lub nawet węziej - zbyt grube kawałki żle się formują i nie wyglądają za dobrze)
Kawałki jabłek kłaść na jedną częśc koła, popruszyć cynamonem i odłożyć na blachę.
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni ok. 20 minut.
Cukrem pudrem oprószyć dopiero po całkowitym ostygnięciu inaczej cukier ... zniknie :)
Smacznego
Czas wykonania: 30 min. przygotowanie ciasta + 30 min. chłodzenie + 20 min pieczenie
Ilośc sztuk: ok.40 szt
p.s. niestety ciasteczka lepiej prezentują się przed pieczeniem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz