środa, 24 kwietnia 2013

Ciasteczka serowo - maślane z jabłkiem

Ciasteczka serowo - maślane  z jabłkiem

Szybkie zagniecenie ciasta, chłodzenie, wycinanie -  jak na pierogi i pieczenie. 
Smak jest naprawdę świetny - ser i jabłka tworzą niesamowite połączenie:)

Za pierwszym razem nie mogłam się oprzeć i na ciepło zjadłam ok. 10 ciastek ... 
Ale the best są na drugi dzień...
Serdecznie polecam.


Ciasteczka serowo - maślane  z jabłkiem
  • ser biały 250 g
  • masło zimne 250 g
  • mąka pszenna 250 g
  • jabłka 3-4 szt.
  • sól szczypta
  • cynamon ok. 1 łyżeczka
  • cukier puder ok. 1 łyżki do ciasta + 2 łyżki do posypania wystudzonych ciasteczek
  • domowy cukier waniliowy 1  łyżeczka



Ser zagnieść z masłem (najlepiej pociętym w małe kawałki, bo inaczej trudność sprawia jego rozgniecenie),  mąką, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym oraz dodatkiem szczypty soli.

Odstawić do lodówki w foliowym woreczku na ok.30 min.

Po schłodzeniu podzielić ciasto na kawałki i wałkować na ok. 3 milimetrowe placuszki, z których za pomocą szklanki lub kubka wycinać koła. Nie żałować mąki do podsypywania, bo inaczej bardzo trudno jest ciasto rozwałkować (dodatkowo trzeba zużyć ok 1/2 szklanki).

Jabłka obrać i pokroić w ósemki ( lub nawet węziej - zbyt grube kawałki żle się formują i nie wyglądają za dobrze)

Kawałki jabłek kłaść na jedną częśc koła, popruszyć cynamonem i odłożyć na blachę.

Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni ok. 20 minut.

Cukrem pudrem oprószyć dopiero po całkowitym ostygnięciu inaczej cukier ... zniknie :)

Smacznego 

Czas wykonania: 30 min. przygotowanie ciasta   + 30 min. chłodzenie  + 20 min pieczenie
Ilośc sztuk: ok.40  szt

p.s. niestety ciasteczka lepiej prezentują się przed pieczeniem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz