piątek, 3 maja 2013

Sos kaparowy

Sos kaparowy

Uwielbiam kapary. Nasze pierwsze spotkanie nie było zbyt udane ... na zamówionym w restauracji carpaccio małe zielone kulki wyglądały jak robaczki ... nie wzięłam ich do ust.
A teraz ? Nie może ich zabraknąć w mojej lodówce:)

Dziś, mimo, ze pogoda jest zdecydowanie nie - grillowa zapraszam na lekki sos kaparowy - fantastyczny dodatek np. do grillowanych ryb i mięs, który  z powodzeniem może zastąpić grecki sos tzatziki. 
Ma wyrazisty smak dzięki kaparom i czosnkowi i przyjemnie chrupie dzięki dodatkowi ogórka konserwowego.
Przepis znaleziony u Angie z kuchni w wersji light.








Składniki:
- kapary - 2-3 łyżki
- jogurt typu greckiego - 200 g
- ogórek konserwowy 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- majonez 1 łyżka
- sól
- pieprz



Kapary przeciąć na pół, ogórka pokroić w kostkę wymieszać z jogurtem i majonezem, wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem
Czas przygotowania max. 10 min.
Liczba porcji - 4-5 os.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz