Sos kaparowy
Uwielbiam kapary. Nasze pierwsze spotkanie nie było zbyt udane ... na zamówionym w restauracji carpaccio małe zielone kulki wyglądały jak robaczki ... nie wzięłam ich do ust.
A teraz ? Nie może ich zabraknąć w mojej lodówce:)
Dziś, mimo, ze pogoda jest zdecydowanie nie - grillowa zapraszam na lekki sos kaparowy - fantastyczny dodatek np. do grillowanych ryb i mięs, który z powodzeniem może zastąpić grecki sos tzatziki.
Ma wyrazisty smak dzięki kaparom i czosnkowi i przyjemnie chrupie dzięki dodatkowi ogórka konserwowego.
Przepis znaleziony u Angie z kuchni w wersji light.
Składniki:
- kapary - 2-3 łyżki
- jogurt typu greckiego - 200 g
- ogórek konserwowy 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- majonez 1 łyżka
- sól
- pieprz
Kapary przeciąć na pół, ogórka pokroić w kostkę wymieszać z jogurtem i majonezem, wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem
Czas przygotowania max. 10 min.
Liczba porcji - 4-5 os.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz