czwartek, 25 kwietnia 2013

Muffinkowe szaleństwo

"Tort" muffinkowy

Szaleństwo kinder balu zakończone. Ostatnią przygotowaną słodką potrawą  był po konsultacjach z prowadząca imprezę animatorką nie tort standardowy tylko tort muffinkowy.
U Gruszki z fartuszka znalazłam przepis na muffinki - zrobiłam je z podwójnej porcji.
A "czapeczki" to była twórczość własna oparta na kremówce, mascarpone i naturalnych barwnikach.
Całość pierwotnie miała wyglądać jak pęk balonów, później wyszedł bukiet kwiatów  - skończyło się bardziej standardowo, ale pomysł na muffinki jako kwiaty, albo balony wydaje się naprawdę fajny.

Zatem do dzieła:)

Składniki na 24 muffinki :
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g czekolady krojonej w drobna kostkę (polecam czekoladę, bo można sobie wybrać taką jaką się lubi) ew. groszków czekoladowych  (ale tam nigdy nie wiadomo czy to nie jakiś wyrób czekoladopodobny)
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajko
- 1 łyżka domowy cukier waniliowy

Mieszamy razem przesianą mąkę, cukier,  proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy czekoladę.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikroweli  i studzimy. Łączymy z jajkiem i mlekiem.
Łyżką/ widelcem łączymy obie części tylko do połączenia składników
Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.


 Składniki na dekorację muffinek:

- 200-300 ml kremówki
- 100-150 g mascarpone
- cukier puder 1 łyżka
- 2 łyżki jagód ze słoika (kolor fioletowy)
- 1 łyżka malin ze słoika + 1 łyżka soku malinowego (kolor różowy)
- 6 kostek czekolady gorzkiej (kolor brązowy)
- 2 szczypty kurkumy - (kolor żółty)
- 4 łyżeczki masa kajmakowa 
- ew.1 śmietan fix
- kolorowe posypki ok.2 łyżek
- żelki spaghetti - 1/4 opakowania - robią za łodygi kwiatów lub sznurek balonów

Kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem puderem dodajemy mascarpone.
Następnie masę dzielimy i do każdej z części dodajemy oddzielnie :
- do uzyskania koloru fioletowego - jagody z sokiem
- do uzyskania koloru różowego - maliny z sokiem
- do koloru brązowego roztopioną czekoladę
- do koloru żółtego kurkumę
Uwaga: nalezy pamiętać, ze barwnikami naturalnymi nie osiągniemy takiego spektakularnego efektu jak chemią, ale coś za coś.
Zostawiamy  również niezabarwioną kremówkę na ozdobienie muffinek na biało.

Masa kajmakowa bez dodatków stanowi odrębną dekorację.
Każda z mas powinna nam starczyć na dekoracje 4 muffinek.

Ozdabiamy szprycą, wg uznania - ja utworzyłam nazwijmy to dekorację poziomą.
Następnie posypujemy posypkami - ja użyłam różnokolorowych dla uzyskania kolorowego akcentu.

Czas przygotowania:
Muffinki - pieczone na 2 tury - 60 min.
Dekoracja: 30 minut











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz