Zapowiedzieli się goście, zatem można upiec ciasto - tym razem wybór padł na sernik nowojorski.
Przepisów sporo - nam najbardziej spodobał się ten z przepisu Pauliny z bloga From movie to the kitchen, który już przetestowaliśmy z bardzo pozytywnym skutkiem jakiś czas temu, ale nie udało się umieścić go na blogu.
W sumie niewiele pracy, a efekt niemal zwalający z nóg - to nie sernik - to anielskie ciasto o mega delikatnej strukturze rozpływającej się w ustach niczym ptasie mleczko!
Wszystkiego dopełnia polewa z białej czekolady (która została ograniczona o 1 tabliczkę w stosunku do przepisu, z którego korzystaliśmy z uwagi na mniejszą ilość kcal - a dokładnie 560 kcal :).
Polecamy jako wykwintny sernik na wielkanocny stół:)
Składniki:
-1 kg sera do wypieków (daliśmy gotowiec z Biedronki, na wielu blogach pojawiają sie serki kremowe)
-130- 150 g cukru pudru
-5 jajek
-3 łyżki budyniu waniliowego niesłodzonego (lub mąki tortowej)
-180-200 g herbatników (zwykłych lub pełnoziarnistych)
-80 g masła
-200 g śmietana 18%
-120 ml mleka
- 1 opakowanie czekolady białej
-2-3 łyżki śmietany kremówki
-ew.kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy dokładnie i mieszamy z topionym masłem. Przygotowaną mieszanką wykładamy okrągłą tortownicę (26 cm.) i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego na 180 st.
W tym czasie przygotowujemy masę serową (Pamiętajcie wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową !).
Miksując ser dodajemy proszek budyniowy, mleko, śmietanę, cukier. W tym momencie możemy po kolei dodawać całe jajka.
My dodaliśmy 3 całe jajka i 2 żółtka, a z 2 białek ubiliśmy sztywną pianę i wmieszaliśmy ją delikatnie do masy serowej.
Masę serową wlać na podpieczony spód herbatnikowy i piec najlepiej w kąpieli wodnej ok. 60 min.
Kąpiel wodna da nam 100 % pewności ze sernik będzie równy i nie popęka:)
Sernik najlepiej zostawić na noc do studzenia, a już na zimno przygotować polewę - rozpuścić czekoladę białą ze śmietanką i rozprowadzić po cieście.
Można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową etc.
Ilość porcji:12
Czas przygotowania: 2 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz