środa, 2 września 2015

Tarta z mascarpone i białej czekolady z borówkami

Dawno nie trafilismy na "deser" który w ciągu tygodnia chcielibyśmy przygotować trzy razy  i jedynie kaloryczność tego pysznego dzieła nas przed tym powstrzymuje :). Pięknie się bowiem prezentuje i fantastycznie smakuje! 
Minimalna ilość składników, a smak - niesamowity. Zatem do dzieła - w wersji ekspresowej korzystając z chłodzenia w zamrażarce ciasto gotowe jest w 40 minut :)

Za przepis dziękujemy Kaś z bloga Bake&Taste

Składniki (na duża okrągłą blachę lub kwadratową)
- 2 opakowania markiz czarnych (z Dino) lub ciastek Oreo (ok. 170 g  w paczce) 
- 100 g topionego masła 
- 750 g mascarpone (3 opakowania)
- 300-350 g białej czekolady (przy 300 g ciasto jest delikatnie niestabilne) + 1 łyżka kremówki
- 2 opakowania borówek





Ciastka pozbawić białej masy i dokładnie pokruszyć (my używamy blendera ). 
Połączyć ze stopionym masłem (można je podgrzać w mikroweli). 
Włożyć ciastkami blaszkę i wstawić do mocnego wyziębiena ( w zamrażarce max 10 min).
W tym czasie zmiksować delikatnie mascarpone i stopić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Należy ją mieszać cały czas, aby się nie zważyła - można dodać 1 łyżkę kremówki dla lepszej płynności czekolady.
Roztopioną czekoladę połączć z mascaropone. Masę wylać na zimny spód (spód musi być zimny - w innym przypadku okruchy ciasta będa przyklejac się do masy i pobrudza nam śnieżno - białą strukturę).
Na masie ułożyć umyte borówki, lekko dociskając je do ciasta.
Wstawić do wystudzenia (w zamrżalniku do 20 minut)

Ilośc porcji: 12 
Czas przygotowania min. 40 minut

Zdjecia R.S. :)

1 komentarz:

  1. Jadłam i potwierdzam, że przepyszna tarta! A jeszcze z sercem podana...:)

    OdpowiedzUsuń