środa, 3 lutego 2016

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

Nigdy nie ciągnęło nas do samodzielnego zrobienia pączków... w tym roku się to jednak zmieniło :). 
Zmieniło się za sprawą przepisów na mini pączki (jeden mini pączek to przecież dużo mniej kalorii niż jego normalny odpowiednik =D ). 
Jeden z przepisów postanowiliśmy przetestować. To przepis Julianny z bloga http://obiadgotowy.blogspot.com/ na mini paczki z serkiem homogenizowanym i z minimalną ilością cukru.
Są delikatne, fajnie rosną, nie chłoną tłuszczu, a  z posypką z cukru pudru i kawy rozpuszczalnej są rewelacyjne.
Z uwagi na dodatek sera, takiego "wow" nie będzie już na drugi dzień, ale że czas ich przygotowania to ok. 30 min. można je przygotować ekspresowo i na świeżo konsumować :)

Składniki :
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego (gęstego)
- 2 jajka (L)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka spirytusu (daliśmy 1 1/2 łyżki wódki - alkohol zapobiega chłonięciu tłuszczu, a ulatnia się w czasie podgrzewania)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder, ew. kawa rozpuszczalana do posypania





Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie serek, jajka, cukier i alkohol. Następnie dodać to masy mąkę z proszkiem i sodą.  Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Olej mocno podgrzać w garnku z grubym dnem (powinno go być co najmniej  3- 4 cm od dna). 
Formować kulki * - raczej małe, wielkości orzechów i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do uzyskania złotego koloru :) - może to trwać ok. 7-10 min (w zależności od wielkości pączków). 
Pączki powinny same się obrać :).
Wykładać na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Delikatnie ostudzone posypać cukrem pudrem (do cukru można dodać odrobinę kawy rozpuszczalnej - to bardzo smaczna wersja dla starszych)

* Kulki formuje się b. trudno ponieważ konsystencja ciasta jest bardzo klista - konieczne jest zatem oprószenie rąk i kuleczek mąka.

Czas przygotownaia: ok. 30 min.
Ilość: 18 szt. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz