sobota, 9 lutego 2019

Ciasteczka brownie

Nie tak dawno temu oglądaliśmy program Kasi Bosackiej "Co nas truje". 
Tematem były sklepowe ciasta i ciasteczka. Zgroza...
Jako rodzina uzależniona od słodyczy uznaliśmy, że należy ogarnąć temat słodkości we własnym domu, w klimacie "wiesz co jesz".
Na pierwszy ogień poszły ciasteczka brownie z bloga Malwiny posmakuj.to

Pyszne, prawie wytrawne z kawałkami czekolady na wierzchu. Szybkie i łatwe do przygotowania, zatem dziecięce dłonie chętnie brały udział w ich produkcji.

Składniki:
- 80 g masła
- 225 g czekolady gorzkiej
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- sól (szczypta) 
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady deserowej/białej (lub gorzkiej)


Przygotowanie:
Masło i połamaną czekoladę gorzką stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.
Jajka ubić do białości z cukrem (ok. 5 min) dodać masę czekoladową, wymieszać krótko do połączenia.
Wsypać mąkę i wymieszać krótko.
Gotową masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec  do 15 min (uwaga na przesuszenie ciasteczek) w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:
Czas przygotowania 30 min.
Ilość porcji dla 5 osób

2 komentarze:

  1. Jeśli kogoś z was to interesuje to naprawdę warto kupić https://europ24.pl/podgrzewacze-do-potraw . Takie coś naprawdę każdemu się przydaje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata

    OdpowiedzUsuń