Chałki pojawiały się w naszym domu
na szeroką skalę całkiem niedawno. Postanowiliśmy, aby stanowiły
zastępstwo dla uwielbianych przez dzieci mega chemicznych bułek
mlecznych, na które żona nie mogła już patrzeć.
Pierwotnie piekliśmy bułki mleczne-
ale ich smak tak dalece odbiegał, od tego, czego oczekiwały dzieci,
że porzuciliśmy zatem ten wypiek i wtedy pojawiła się... chałka.
Oczywiście z braku czasu najczęściej
jest kupna, ale raz na jakiś czas pojawia się domowy wypiek.
Korzystając z okazji – zabawy kulinarnej Upiecz Smakowity chleb
pod patronatem ZT Kruszwica S.A. producenta margaryny Smakowita de
Lux organizowanej na blogu http://smakowitychleb.pl/
postanowiliśmy przygotować chałkę z receptury Śliwki na chałkę
pomarańczową.
W trakcie przygotowania składników
przypomnieliśmy sobie, że syn ma właśnie bardzo mocne uczulenie
pochodzenia prawdopodobnie truskawkowego więc z chałki
pomarańczowej wyszła chałka bez dodatków cytrusowych i z nieco
mniejszą ilością cukru.
Wypiek wyszedł zatem raczej wytrawny,
co zupełnie nie przeszkadzało ponieważ najczęściej chałka
spożywana jest u nas ze słodkimi dodatkami.
Chałka osiągnęła imponujące
rozmiary :) - mimo tego zniknęła w ekspresowym, tempie:). Była
przepyszna – proporcje składników okazały się idealne.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 20-30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki wody
- 300 ml ciepłego mleka
- jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania chałki
Sposób przygotowania:
Z części mleka, drożdży i łyżeczki
cukru przygotować rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15
minut.
Do mąki, pozostałego cukru, soli,
masła i wody dodać wyrośnięty rozczyn.
Ugniatać ciasto ok. 10 minut – ma
mieć elastyczną konsystencję
Ostawić w ciepłe miejsce do ponownego
wyrastania przykrywając folia aluminiową (30-45 minut).
Po tym czasie odgazować ciasto i
podzielić na 3 części.
Zapleść warkocz (to damska część
pracy:) i odstawić ponownie do wyrastania na ok. 30- 45 minut pod
bawełnianą ścierką (w tym czasie część naszej chałki została
zgnieciona rączką 3-latki:)
Chałkę posmarować roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem mleka -dla uzyskania ładnej skórki i wstawić
na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania : ok. 2 godzin
Smacznego!
Mamy słabość do chałek, więc potrafimy docenić domowy wypiek. Mimo modyfikacji przepisu widać, że wyszła pięknie i była na pewno smaczna.
OdpowiedzUsuńLista zwycięzców zabawy Upiecz Smakowity Chleb pojawi się u nas na blogu 13 czerwca.
Pozdrowienia!
http://smakowitychleb.pl/