poniedziałek, 4 lutego 2019

Chleb z dodatkami

Dawno temu zobaczyłam, a niedawno zrobiłam :) 
Fajny sposób na pieczywo na spotkanie towarzyskie, czy piknik, chociaż zdecydowanie zyskuje, gdy spożywamy go wyciągniętego wprost z piekarnika. Chrupiąca skórka, ciągnący się ser, wyrazisty smak. Polecam, także jako danie w klimacie "zero waste" czyli czyścimy lodówkę (i chlebak) :) 

Składniki:
- 1 chleb (nieduży)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ulubionych ziół
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki kujawski z czosnkiem (ew.)
- 1 mozzarella
- 5-6 plastrów sera żółtego
- 1/2 słoika pomidorów suszonych w  zalewie
- 3-4 plastry boczku wędzonego
- ew. świeże zioła 


Wykonanie:
Masło, olej, czosnek i zioła mieszamy na tzw. masełko czosnkowe 
Sery i pomidory kroimy w kostkę i mieszamy.
Chleb kroimy tak jak w kromki, nie docinając skórki do końca (w kilku miejscach możemy wyciąć trochę miąższu chleba, aby nasz "farsz" zmieścił się bez problemu).
W pierwszej kolejności smarujemy kromki z każdej strony masłem czosnkowym. Dalszym krokiem jest dodanie masy serowej z pomidorami pomiędzy kromki. 
Na koniec można delikatnie przeciąć chleb wraz z farszem wzdłuż bochenka i włożyć tam plastry boczku.
Chleb pieczemy ok. 20-30 min w temperaturze ok. 180 stopni. Oczywiście pilnujemy, aby nie spaliła się skórka
Po upieczeniu możemy posypać swieżymi ziołami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz