poniedziałek, 10 lutego 2014

Rolada schabowa z karmelizowaną cebulą i suszonymi pomidorami

Przepis na roladę schabową w ramach zabawy "Smakowita Pajda to kulinarna frajda" rodził się dość długo. Pierowotnie w daniu planowaliśmy użyć obok Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkami,  jabłek oraz sera żółtego.
W dniu gotowania niedzielnego obiadu koncepcja jednak nieco się zmieniła i miejsce jabłek zajęły suszone pomidory, których z natury dość kwaśny smak postanowiliśmy przełamać karmelizoweną słodką cebulą.
To był strzał w 10 -tkę!
Ogromnie ubolewamy, że fotografia potrawy nie należy do zbyt zachęcajacych:(  - ale smak tego dnia był po prostu wyborny.
Musicie koniecznie spróbować tego zestawienia, którego smaku dopełniał naturalny camembert, papryka wędzona oraz oczywiście Smakowita Pajda:)
Bo Smakowita Pajda zaskoczyła nas wybornym smakiem:)

Składniki:
-500 g schabu w jednym płacie (lub 1-2 polędwiczki wieprzowe) 
-2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkami
-5 szt. pomidorów suszonych w oleju
-1/2 szt. serka camembert
-1 cebula
-2 łyżki octu balsamicznego
-1 -2 łyżki cukru brązowego
-1 łyża oleju
-papryka słodka wędzona (zachęcamy do zakupu tej przyprawy:)
-sól
-pieprz ziołowy


Przygotowanie:
Schab (lub polędwiczki) rozkroić 2 razy w poprzek (raz na 1/3 wysokości, nie docinajac do końca, a nastepnie w na 2/3 wysokosci w drugą stronę) - w polędwiczkach wystarczy jednokrotne cięcie:) , tak aby powstał płat długi płat mięsa.
mieso tłuczemy tłuczkiem, nastepnie z dwóch stron solimy, pieprzymy oraz posypujemy dośc mocno papryką wędzoną. Wklepujemy przyprawy dokładnie w mięso. 
Wewnętrzną stronę mięsa smarujemy 1 łyżką Smakowitej Pajdy
Następnie kroimy cebulę w kostkę, półksięzyce etc.  Smażymy na rozgrzanym oleju do zmiękczenia - ok. 5 min. Dodajemy ocet oraz cukier i odparowywujemy płyn. Może to potrawć kolejne 5 minut.
Skarmelizowną cebulę nakładamy na dolną część mięsa, obok układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Na warzywa układamy plastry camemberta.
Zawijamy. Mięso spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem.
Na rozgrzanej patelni topimy 1 łyżkę Smakakowitej Pajdy i smażymy mięso, obracając je kilka razy ok.15 min.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 35 minut
Smacznego  !

Przepis bierze udział w zabawie organizowanej przez Majanę z bloga http://majanaboxing.blox.pl/ pod  patronatem ZT Kruszwica S.A.




1 komentarz: