Ciasto - nieciasto, ale przepyszne i delikatne, bez pieczenia, wymagające niewielkiego nakładu pracy, choć rozłożonego na 2 dni :)
Fajny deser dla dzieciaków, które uwielbiają galaretki!
Składniki na duża blachę
- 4 galaretki: truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i cytrynowa
- wrzątek (ok. 300 ml na każda z galaretek)
- 300 g herbatników ciemnych (oreo lub inne z dodatkiem 1-2 łyżki kakao ciemnego)
- 150 g topionego masła
- 1 kg sera do wypieków (z wiaderka)
- 500 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- 1/2-1 szklanki cukru pudru
- laska wanilii / ew. łyżeczka olejku waniliowego
- 3 łyżki (płaskie) żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku
- 3-4 kostki czekolady gorzkiej
Dzień przed właściwym przygotowaniem ciasta zrobić galaretki: każdą z nich wymieszać z 300 ml wrzatku i przelać na talerze o takim samym kształcie, tak aby galaretki krojone przez nas w kostkę miały podobny "rozmiar" (u nas talerzyki plastikowe z rantem z Ikei).
Galaretkę kroić po całkowitym "ścięciu" - najlepiej na drugi dzień. Wszystkie pokrojone galaretki połaczyć ze sobą, aby wymieszały się kolorami.
Przygotować formę - wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Na papier wysypać i równo wyklepać dokładnie pokruszone herbatniki (u nas blenderem) dokładnie wymieszane ze topionym masłem. Wyrównać i wstawić do lodówki do schłodzenia (masło się "zetnie" i zwiąże nam ciastka)
Przygotować masę serową - zmiksować mascarpone, dolać do niego ok. 100 ml płynnej kremówki* , dodać ser do wypieków, wanilię i przesiany cukier puder - ilość cukru należy dopasować do swoich preferencji, po prostu próbując masę serową.
200 ml kremówki wstawić na ok. 5 min do zaprażarki do mocnego wychłodzenia, a nastepnie zmiksować i delikatnie połączyć z masą serową.
Przygotować żelatynę zalewając ją 1/2 szklanki wrzątku. Mieszkać przez 2-3 minuty celem lekkiego ostudzenia. Przelać następnie do masy serowo - śmietankowej i dokładnie wymieszać.
Na przygotowany, ciasteczkowy spód wylać ok. 1/2 masy serowej. Wyrównać. Ułożyć jedną warstwę kolorowych galaretek (sporo zostanie do dzieciecej konsumpcji). Wyłożyć na nią pozostalą masę, troszeczkę docisnąć szpatułką i wyrównać.
Wstawić na kilka godzin do stężenia w lodówce.
Po tym czasie na tarce zetrzeć na wierzch ciasta czekoladę.
Smacznego!
Czas przygotowania: 2 dni
Ilość porcji : 35
* płynna kremówka dodaje masie nieco luźniejszą strukturę, która pozwoli równo "przykryć" galaretkę pokrojoną w kostkę, tak aby uniknać pęcherzyków powietrza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz