środa, 17 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe z masą budyniowo - chałwową

Czekoladowych słodkości ciąg dalszy :). Tym razem posiłkując sie przepisem Laury z bloga Cafe Babilon przygotowalismy obłędnie (podwójnie)  czekoladowe ciasto z masą budyniową i chałwą, nasączone aromatyczną, mocną kawą, przełamane konfiturą z wiśni. 
Dzięki tym składnikom, co kęs ciasto zaskakuje nas nowym subtelnym smakiem :)
Najlepsza rekomendacją  dla ciasta była prośba o dwie dokładki od osoby, dla której ciasta mogłyby nie istnieć :)


Składniki:
- 5 jajek
- 1 - 1,5  szklanki cukru  pudru (przy 1 szklance ciasto jest mocno wytrawne)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 50 ml kremówki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 budynie waniliowe
- 600 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru 
- 1 opakowanie konitury /dżemu wiśniowego
- 200 g (300 g w orygnale) chałwy
- 200 g masła
- ew. posypka cukrowa




Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g czekolady gorzkiej i olej. Zostawić do ostygnięcia. 
Jajka ubić na puch z cukrem. Przesiać mąkę, proszek, sodę i kakao.
Do przestudzonej masy dodawać na przemian masę czekoladową  i mąkę.
Wylać do przygotowanej tortownicy (wyłożonej np. papierem do pieczenia)
Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).

W tym czasie przygotować budyń - proszek budyniowy rozpuścić w 100 ml mleka, dodać cukier, wymieszać.  Pozostałe mleko zagotować i dodać proszek budyniowy.  Budyń zostawić do całkowitego wystudzenia.
Masło ubić na puch, a następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać pokruszoną chałwę.
Przygotowąc kawę  (można ja nieco posłodzić)
Z ciasta przygotowąc 3 blaty (ściąć nieco stożek powstały po upieczeniu ciasta).  Blaty mocno nasaczyć kawą. 
Następnie pierwszy blat wymarować 1/2 słoika konfitury  wiśniowej (lub dżemu). 
Na konfiturę położyć  masę budyniową, równo rozprowadzić. 
Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć.
Została nam dekoracja ciasta -możemy użyć  jak w oryginale masy budyniowej obsypanej pokruszonym ciastem, które nam zostało. 
Można użyć, tak jak w naszym przypadku topionej czekolady gorzkiej z kremówką i posypki cukrowej.

Smacznego!

Czas przygotowania ok. 3 godzin
Ilośc porcji 12 sztuk



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia.



3 komentarze:

  1. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zgłoszenie :)))
    Ąż ślinka cieknie czytając przepis :))

    OdpowiedzUsuń