Ten przepis wynikał z "potrzeby chwili". Szparagi zakupione parę dni temu lekko zwiędły i nie wyglądały pokazowo, trzeba było je nieco ukryć :) Przypomniał nam się przepis na szparagi w cieście. Od myśli do czynów droga krótka!
Nasze szparagi były bardzo cieniutkie zatem dość szybko były miękkie, a ciasto mega chrupiące - kaloryczne, ale uzależniające :)
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych (najcieńszych jak się da - grube raczej niewskazane)
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami suszonymi, czosnkiem i bazylią (do ciasta)
- mąka
- sól (sporo)
- woda
- "chlust" śmietany
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć i przełamać. Przygotować ciasto - wymieszać składniki tak, aby konsystencja ciasta była dość zwarta, ale lejąca (ciasto ma być bardziej gęste, jak na naleśniki)
Na patelni rozgrzać olej (ok .1 cm). Zanurzać szparagi w cieście i układać na patelni na mocno rozgrzanym oleju (mieliśmy 3 tury smażenia). Po przyrumienieniu z jednej strony ciasta (ok 3-4 minuty) przełożyć na drugą stronę (ciasto na patelni się skleja, ale to w niczym nie przeszkadza - po ściągnięciu z patelni można szparagi rozdzielać).
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Czas przygotowania 20 minut
Ilośc porcji 2-3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz