środa, 21 października 2015

Sos (przecier) paprykowy - abolutny top wsród przetworów!

Poznaliśmy ten sos w ubiegłym roku - dostaliśmy słoiczek i ... "pospadaliśmy z krzeseł" :) jak przyszło do spróbowania tego specjału. Po prostu jest pyszny! - nawet dla osób,  które za papryką nie przepadają. Wielbicielami sosu są dzieci, które jak widzą paprykę to uciekają, a zajdają się potrawami, w których sos jest składnkiem dominującym. 
Jego zalety to - mega uniwersalne zastosowanie - baza zup, sosów, czy zastępstwo dla tradycyjnego keczupu.

Serdecznie polecamy, zważywszy na sezon na paprykę - tańsza już nie będzie :)
Przepis spisany na kartce i przekazywany z rąk do rąk. My dostaliśmy go  od Iwonki W. :) 

Składniki:
- 3 kg papryki oczyszczonej
- 2 łyżeczki chilli (my ograniczyliśmy się do jednej, z uwagi na dzieci)
- 500 g cukru
- 8 łyżeczek soli
- 500 ml oleju
- 1 szklanka octu
- 4 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki (podobno tylko ten i żaden inny :)
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe



Paprykę zmielić na maszynce, dodać chilli, cukier, sól i olej. Gotować 15 minut.

Po tym czasie dodać ocet, koncentraty pomidorowe, starty lub przecisnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i gotować 5 minut. Ciągle mieszając nałoożyć do słoiczków. Pasteryzować.

Ilość porcji : 8 słoików
Czas przygoowania ok. 1,5 godziny 





6 komentarzy:

  1. Bardzo nie lubię głupich przepisów... 4 opakowania przecieru pomidorowego? A jakie te opakowania? Po 90 g czy po kilogramie? Między nimi jest jeszcze cała gama innych objętości... Po co publikować takie "przepisy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Dziękuje za miłe słowa :) Nie mozna sympatyczniej? Wystarczy zapytać...
      Chodzi o małe słoiczki - teraz nie wiem jaka to gramatura.

      Usuń
  2. Poza tym w przepisie są "słoiczki" to raczej nie znamionuje opakowania o gramaturze 1 kg!

    OdpowiedzUsuń