Jego zalety to - mega uniwersalne zastosowanie - baza zup, sosów, czy zastępstwo dla tradycyjnego keczupu.
Serdecznie polecamy, zważywszy na sezon na paprykę - tańsza już nie będzie :)
Przepis spisany na kartce i przekazywany z rąk do rąk. My dostaliśmy go od Iwonki W. :)
Składniki:
- 3 kg papryki oczyszczonej
- 2 łyżeczki chilli (my ograniczyliśmy się do jednej, z uwagi na dzieci)
- 500 g cukru
- 8 łyżeczek soli
- 500 ml oleju
- 1 szklanka octu
- 4 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki (podobno tylko ten i żaden inny :)
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
Paprykę zmielić na maszynce, dodać chilli, cukier, sól i olej. Gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać ocet, koncentraty pomidorowe, starty lub przecisnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i gotować 5 minut. Ciągle mieszając nałoożyć do słoiczków. Pasteryzować.
Ilość porcji : 8 słoików
Czas przygoowania ok. 1,5 godziny
Bardzo nie lubię głupich przepisów... 4 opakowania przecieru pomidorowego? A jakie te opakowania? Po 90 g czy po kilogramie? Między nimi jest jeszcze cała gama innych objętości... Po co publikować takie "przepisy"?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuje za miłe słowa :) Nie mozna sympatyczniej? Wystarczy zapytać...
UsuńChodzi o małe słoiczki - teraz nie wiem jaka to gramatura.
SŁOICZKI 200 G.
UsuńPoza tym w przepisie są "słoiczki" to raczej nie znamionuje opakowania o gramaturze 1 kg!
OdpowiedzUsuńBakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata
OdpowiedzUsuń