poniedziałek, 9 listopada 2015

Sernik kawowy z mascarpone

Nie sposób oderwać się od podjadania masy kawowej w  czasie jej przygotowywania , nie sposób poprzestać na jednym kawałku gotowego ciasta, choć to bardzo syty deser! Ten smak to "poezja" nie tylko dla wielbicieli kawy. 
Połączenie smaku kawy z nutką cytrusową to naprawdę doskonała kompozycja! 
Serdecznie polecamy bo naprawdę warto!
Ciasto z serii - bez pieczenia :)

Składniki: 
- 750 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 
- 300 g herbatników (u nas ciemne)
- 120 g masła topionego
- skórka starta z dwóch cytryn
- 3 łyżki (kopiaste) kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki wrzątku
- 200 g cukru ciemnego
- ok. 50 ml zimnej wody do zalania żelatyny
- 5 łyżek żelatyny
Dekoracja
- 100 g czekolady (u nas gorzka, biała prezentuje sie doskonale przy jasnych herbatnikach)
- 2 łyżeczki masła
- 100 g malin (opcjonalnie)








Sposób przygotowania:
Ciastka pokruszyć dokładnie i wymieszać ze stopionym masłem. Wymieszać. Wyłożyć okrągłą tortownicę. Wstawić do lodówki.
Przygotować syrop z kawy - zaparzyć w rondelku kawę z wrzątkiem, dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu do konsystencji syropu. Powinno zostać ok. 150 ml płynu - może to potrwać ok. 10-15 minut.
W tym czasie ubić kremówke na sztywno (dobrze jest schłodzić ją przez kilka minut w zamrażarce), a w osobnym naczyniu zmiksować przez ok. 2 min mascaropne (aby miało gładką strukturęze startą skórką cytrynową,
W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Namoczoną żelatynę dodać do gorącej kawy i mieszać do rozpuszczenia i lekkiego wystudzenia masy kawowej. 
Połączyć mascarpone z kremówka i masą kawową.
Tak przygotową masę wylać na herbatniki.
Wstawić do stężenia na kilka godzin - najlepiej na całą noc.
Po stężeniu ciasta przygotować polewę - stopić czekoladę z masłem - wylać  na ciasto tworząc wzroki, na wierzch ułożyć maliny - odczekać ok. pół godziny do stężenia czekolady.

Ilość porcji : 12
Czas przygotowania: 1-2 dni



Przepis ze stron Poradnika domowego z 2014 roku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz