Impulsem do przygotowania drożdżówek była duża ilość marmolady,
która nie do końca smakowo pasowała nam do smarowania pieczywa. Szukałam zatem
pomysłu na ciasto z marmoladą i padło na drożdżowe bułeczki z marmoladą i kruszonką.
Bułeczki są cudownym, słodkim, małym co-nieco idealnym do
kawy, a ich przygotowanie może i czasochłonne sprowadza się do czekania, aż
ciasto wyrośnie.
Szukając najlepszego ciasta drożdżowego doszłam do wniosku, że
idealne w smaku będzie (nieco słodsze od oryginału) ciasto na chałkę, którą wielokrotnie
piekłam i smakowo to był strzał w 10-tkę
:)
Składniki:
- 550 g mąki
pszennej
- 30 g drożdży
świeżych
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki
masła topionego
- 300
ml mleka
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 1 op. cukru
waniliowego
- 1 opakowanie marmolady
- kruszonka (cukier puder,
mąka, masło - wymieszane do struktury lekko klejącego się piasku )
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w
ciepłym, posłodzonym mleku. Odczekać ok.
15 minut
Mąkę
przesiać , wsypać do dzieży miksera z hakiem. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, masło
i cukier waniliowy. Mieszać na niezbyt wysokich obrotach ok. 10 min. (sukces
ciasta drożdżowego to dobrze napowietrzone ciasto – mikser z hakiem nam to
bardzo ułatwia)
Ciasto które
powinno mieć zwartą strukturę przełożyć do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia
na ok. 2 godz
Po tym
czasie podzielić ciasto na 2 części . Każdą z nich rozwałkować na prostokąt.
Wysmarować ok ¾ powierzchni marmoladą (pozostawić pasek ok. 3 cm od góry aby
zwinięte ciasto ładnie się skleiło) i zwinąć jak roladę.
Pozostawić
do wyrośnięcia na 30 min – 1 godz. W międzyczasie nastawić piekarnik na 190
stopni.
Po tym
czasie roladę pokroić na plastry. Plastry układać na blaszce wytłoczonej papierem
do pieczenia wysmarowanym oliwą.
Ułożone na
blaszce drożdżówki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Wstawić do
piekarnika na ok 25 min. Studzić na kratce
Smacznego
Czas
przygotowania ok. 4 godzin
Ilość porcji
: 16 -20 szt.