wtorek, 14 stycznia 2014

Ciasto marchewkowe pod pierzynką

Ciasto marchewkowe to wypiek mile widzany w naszym domu z uwagi na dodatek składnika sprawiajacego, że ciasto nie jest suche. Jak zobaczyliśmy takie ciasto na blogu Gatity postanowiliśmy zabrać się do dzieła.
Polecamy dla miłośników ciast wilgotnych i nieco ciężkich.
Poza tym na talerzu prezentuje się naprawdę fajnie z tą serkową pierzynką:)


Składniki:
1 1/2 szklanki mąki,
2/3 szklanki brązowego cukru,
1 1/2 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 + 1 łyżeczka cynamonu,
2/3 szklanki oleju rzepakowego,
3 jaja,
1 1/2 szklanki startej marchewki (małe oczka),
250g ricotty
100 g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny






Marchewkę zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać.
Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i 1 łyżeczką cynamonu. Dodac jajka – zmiksować całość. Następnie wmieszać do ciasta marchewkę.
Blaszkę okrągłą (ok. 25 cm) wysmarować masłem przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Na wystudzone ciasto położyć krem powstały ze zmiksowania serków, cukru pudru oraz soku z cytryny.
Udekorować pozostałym cynamonem. 

Smacznego!
Ilość: 12 porcji
Czas przygotowania: 2 godz.(ze studzeniem)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz