Ciasto
marchewkowe to wypiek mile widzany w naszym domu z uwagi na dodatek składnika sprawiajacego, że ciasto nie jest suche. Jak
zobaczyliśmy takie ciasto na blogu Gatity postanowiliśmy zabrać
się do dzieła.
Polecamy
dla miłośników ciast wilgotnych i nieco ciężkich.
Poza
tym na talerzu prezentuje się naprawdę fajnie z tą serkową
pierzynką:)
Składniki:
1
1/2 szklanki mąki,
2/3
szklanki brązowego cukru,
1
1/2 łyżeczka sody,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 +
1 łyżeczka cynamonu,
2/3
szklanki oleju rzepakowego,
3
jaja,
1
1/2 szklanki startej marchewki (małe oczka),
250g
ricotty
100
g mascarpone,
2
łyżki cukru pudru,
1
łyżka soku z cytryny
Marchewkę
zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać z cukrem, następnie dodać olej
i wymieszać.
Mąkę
przesiać z sodą, proszkiem i 1 łyżeczką cynamonu. Dodac jajka –
zmiksować całość. Następnie wmieszać do ciasta marchewkę.
Blaszkę
okrągłą (ok. 25 cm) wysmarować masłem przelać ciasto. Wstawić
do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut w temp. 170st.C (do
suchego patyczka).
Ciasto
po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Na
wystudzone ciasto położyć krem powstały ze zmiksowania serków,
cukru pudru oraz soku z cytryny.
Udekorować pozostałym cynamonem.
Smacznego!
Ilość:
12 porcji
Czas
przygotowania: 2 godz.(ze studzeniem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz