czwartek, 2 stycznia 2014

Czekoladowe ciasto z pomarańczami (gotowanymi)

Po świętach zostało nam bardzo dużo pomarańczy, zatem w sieci poszukaliśmy przepisu na ich wykorzystanie i przygotowanie sylwestrowego ciasta.
Dość oryginalny przepis znaleźliśmy na stronie Kasi z bloga Gotowanie cieszy.

Do przepisu podeszliśmy jednak z pewną nieśmiałością, bo jego głównym składnikiem były gotowane pomarańcze.
Gotowane, a później w całości zmiksowane i dodane do ciasta…
Jeszcze spróbowanie surowego ciasta raczej nie nastrajało optymistycznie, ale …
Po nałożeniu na talerze … nieziemski smak -  mega pomarańczowy, wilgotny, ale nie za ciężki, no i mocno czekoladowy.

Ciasto zdecydowanie godne polecenia :) 
Na tortownicę ok. 25 cm.


Składniki:
- 2 pomarańcze
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 200 g mielonych orzechów lub migdałów (mieliśmy tylko 150 g, wiec dodaliśmy 50 g mąki tortowej)
- 250 g cukru
- 50 g kakao
- 100 g czekolady (najlepiej mieszanej deserowej i gorzkiej)
- 2-3 łyżki śmietany kremówki







Przygotowanie:
Pomarańcze b. dokładnie umyć, włożyć do garnka i gotować co najmniej 2 godziny, pilnując, aby pomarańcze były cały czas zanurzone w wodzie ( w trakcie gotowania można wymienić wodę, aby pozbyć się nieco chemii)
Pomarańcze wystudzić - muszą być całkowicie zimne). Następnie pokroić je na „8” i zmiksować na pulpę.

Jajka ubić z cukrem ok. 1 minuty. Dodać pozostałe składniki i miksować kolejną minutę. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną olejem.
Piec w 180 st. Przez ok. 60 min. Na ostanie 15 minut przykryć folią aluminiową, aby się nie wysuszyło.
Ciasto wystudzić.

Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczoną ze śmietaną czekoladę. Udekorować wg upodobań:)
Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej.

Czas przygotowania: ok. 5 godz. (z gotowaniem i studzeniem)

Ilość porcji: 12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz