Kilka składników (w tym budyń, kajmak i kremówka), niezbyt długi czas przygotowania (tj. pracy w kuchni:), a smak naprawdę wyjątkowy. Warto poświęcić chwilę czasu na przygotowanie ciasta z tego prostego przepisu, a domownicy i goście będą bardzo zadowoleni :)
Oczywiście poziom słodkości moża dostosować "pod siebie" i użyć do budyniu tyle cukru, ile jest wskazane na opakowaniu, a kremówkę dosłodzić mocnej niż wskazaliśmy.
Nam te proporcje bardzo odpowiadały, bo ciasto nie było przesłodzone :)
Korzystaliśmy z przepisu niezastąpionej Evenki z bloga Arbeska Waniliowa z tym, że zwiekszyliśmy ilość budyniu w porównaniu z przepisem oryginalnym, z uwagi na naszą wielką słabość do mas budyniowych (a niekoniecznie maślanych:)
Składniki:
- ok. 300 g herbatników
- ok. 150 g krakersów
- 1 puszka masy kajmakowej
- 3 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
- 750 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 500 ml kremówki
- 1-2 łyżki cukru drobnego
- 2 śmietan fixy
- 50 g czekolady ciemnej
\
Sposób przygotowania:
Najlepiej zacząć od przygotowania budyniu, który musi wystygnąć. Zagotować ok 600 ml mleka, w pozostałej części rozpuścić i wymieszać proszek budyniowy, dodać 3-4 łyżki cukru (lub więcej - lub mniej).
Po zagotowaniu mleka dodać proszek budyniowy z mlekiem i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania (żeby nie było czuć smaku surowej mąki).
Odstawić do ostudzenia - nawet na godzinę.
Po pełnym wystudzeniu budyniu, miksujemy go, a nastepnie partiami dodajemy bardzo miękkie masło i dokładnie miksujemy.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem lub folią. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbaników.
Teraz kolej na delikatne rozsmarowanie masy kajmakowej - deliktne, bo mocno machając łyżeczką czy nożem możemy wyciągnąć herbatniki z ich miejsca na blaszce :)
Po kajmaku przychodzi pora na krakersy.
Na krakersy wykładamy masę budyniową. Rozsmarowywujemy ją równo po blaszce.
Na masę budyniową wykładamy drugą warstwę herbatników.
Teraz pora na ubitą kremówkę. Śmietanę b.mocno chłodzimy, a miskę i mieszadła możemy włożyć na kilka minut do zamrażalnika. Da nam to szybszy efekt ubicia śmietany.
Śmietanę należy ubijać ok. 5 minut - jej konsystencja ma być zwarta i nielejąca. Pod koniec ubijania należy dodać śmietan fixy, wymieszane z cukrem pudrem (u nas trzcinowym, dlatego masa nie jest śnieżno - biała).
Śmietanę należy wyłożyć na herbatniki, rozsmarować.
Na wierz ciasta zetrzeć ok 50 g ciemnej czekolady (u nas gorzka).
Ciasto musimy wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, bo tym czasie herbatniki i krakersy zmiękna i będą sie dobrze kroić, a masa budyniowa i kremówka będa zwarte i też ładnie sie pokroją.
Czas przygotowania: łącznie 2 dni, ale faktycznie pracy jest na 30 minut :)
Ilość porcji: 35
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz