Trudno opisać ten smak i konsystencję - karmelowa pianka rozpływa się w ustach - ptasie mleczka przy tym to pikuś :)
Jest to ciasto raczej na okazje - bo jest go bardzo dużo, choć jest tak smaczne, że trudno sobie odmówić - jedynie groźba jedzenia sporej dawki kalorii może nas powstrzymać - choć przyznam jest okrutnie ciężko odmówić sobie dokładki:)
Wracając jednak do jabłecznika - zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie.
Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch FENOMENALNA pianka z karmelem, mascarpone i kremówką.
Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)
Można spróbować nie dodawać karmelu na ciasteczkowy spód - w ramach ograniczenia słodkości, ale nie wiem czy to będzie to samo :)
Za ten fenomenalny, choć nieco czasochłonny przepis dziękujemy Dorocie z bloga Ugotujmy.to.
- 400 g ciasteczek (biszkopty, herbatniki etc.)
- 200 g masła
- 1-2 puszki karmelu (polecamy gotowa masę z S.M. z Gostynia, producenta najlepszego mleka kondensowanego słodzonego)
- 3 -4 łyżki masła
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta goździków i gałki muszkatałowej
- 200 g mascarpone
- 600 g śmietany kremówki
- 20 g żelatyny
- 7 łyżek zimnej wody
- 1/2 szklanki wrzątku
Ciastka rozkruszyć i połączyć dokładnie z 200 g masła. Wyłożyć nimi duża blachę o wymiarach 25x35 cm i docisnąć. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. (jest to konieczne, gdyż inaczej karmel nie będzie się chciał rozsmarować na ciasteczkowym spodzie).
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka włożyć 3-4 łyżki masła i dodać jabłka z przyprawami. Uprażyć owoce, a następnie do gorących dodać dwie cytrynowe galaretki. Wymieszać dokładnie.
Wystudzić i wyłożyć na karmel i ciasteczkowy spód ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia.
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać wrzątkiem.
Odstawić żelatynę do lekkiego wystudzenia - w tym czasie zmiksować mascarpone z karmelem. Dodawać do masy - partiami - przestudzoną żelatynę.
Schłodzoną kremówkę (najlepiej przed ubiciem wstawić ją na 5-10 min. do zamrażarki) ubić i partiami wymieszać z masą karmelową.
Po wymieszaniu całości wyłożyć piankę na jabłka.
Wstawić do lodówki na kilka godzin
Ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami mielonymi.
Czas przygotowania (z tężeniem) : ok. 1 dnia
Ilośc porcji: 35
Bardzo smacznego :)!
W tle kolejny haft babci D. tym razem storczyki :)
jakie by byly proporcje skladnikow na blache 25x39? bede robila 1 raz i nie chcialabym zepscu.
OdpowiedzUsuńCiasto przygotowalismy na blaszcze 25 x 35 i było wysokie, zatem nie widzę problemu, aby wg tych proporcji przygotować ciasto w nieco większej blaszcze :) Smacznego.
UsuńPrzepis słaby, polecana masa karmelowa (krówkowa!!) z Gostynina wypływa, całość ślizga się po dolnej warstwie.
OdpowiedzUsuńSmak generalnie niezły.
Przepis jest bardzo dobry, wykonanie słabe =D.
UsuńTak naprawdę masa wypływa tylko wtedy kiedy chce się dodać ją na "bogato" czyli grubą warstwę. Przy cieńkim rozsmarowaniu nie ma tego efektu rozjeżdzania się warstw.