środa, 11 czerwca 2014

Karmelowy jabłecznik bez pieczenia

Nadszedł czas na ciasta bez pieczenia :) Zachęcamy zatem do przygotowania tego jabłecznika. 
Trudno opisać ten smak i konsystencję - karmelowa pianka rozpływa się w ustach  - ptasie mleczka przy tym to pikuś :)
Jest to ciasto raczej na okazje - bo jest go bardzo dużo, choć jest tak smaczne, że trudno sobie odmówić - jedynie groźba jedzenia sporej dawki kalorii może nas powstrzymać - choć przyznam jest okrutnie ciężko odmówić sobie dokładki:) 

Wracając jednak do jabłecznika - zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie. 

Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch FENOMENALNA pianka z karmelem, mascarpone i kremówką.
Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)

Można spróbować nie dodawać karmelu na ciasteczkowy spód - w ramach ograniczenia słodkości, ale nie wiem czy to będzie to samo :)


Za ten fenomenalny, choć nieco czasochłonny przepis dziękujemy Dorocie z bloga Ugotujmy.to.

Składniki:
- 400 g ciasteczek (biszkopty, herbatniki etc.)
- 200 g masła 
- 1-2 puszki karmelu (polecamy gotowa masę z S.M. z Gostynia, producenta najlepszego mleka kondensowanego słodzonego)
- 3 -4 łyżki masła 
- 2 kg  jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżeczka cynamonu 
- szczypta goździków i gałki muszkatałowej
- 200 g mascarpone
- 600 g śmietany kremówki
- 20 g żelatyny
- 7 łyżek zimnej wody
- 1/2 szklanki wrzątku







Ciastka rozkruszyć i połączyć dokładnie z 200 g masła. Wyłożyć nimi duża blachę o wymiarach 25x35 cm i docisnąć. Wstawić do lodówki  na ok. 30 min. (jest to konieczne, gdyż inaczej karmel nie będzie się chciał rozsmarować na ciasteczkowym spodzie).

Jabłka obrać  i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka włożyć 3-4 łyżki masła i dodać jabłka z przyprawami. Uprażyć owoce, a następnie do gorących dodać dwie cytrynowe galaretki. Wymieszać dokładnie. 
Wystudzić i wyłożyć na karmel i ciasteczkowy spód ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia.

Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać wrzątkiem.
Odstawić żelatynę do lekkiego wystudzenia - w tym czasie zmiksować mascarpone z karmelem. Dodawać do masy - partiami -  przestudzoną żelatynę.
Schłodzoną kremówkę (najlepiej przed ubiciem wstawić ją na 5-10 min. do zamrażarki) ubić i partiami wymieszać z masą karmelową.
Po wymieszaniu całości wyłożyć piankę na jabłka. 
Wstawić do lodówki na kilka godzin 
Ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami mielonymi.

Czas przygotowania (z tężeniem) : ok. 1 dnia
Ilośc porcji: 35

Bardzo smacznego :)!




W tle kolejny haft babci D. tym razem storczyki :)

4 komentarze:

  1. jakie by byly proporcje skladnikow na blache 25x39? bede robila 1 raz i nie chcialabym zepscu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto przygotowalismy na blaszcze 25 x 35 i było wysokie, zatem nie widzę problemu, aby wg tych proporcji przygotować ciasto w nieco większej blaszcze :) Smacznego.

      Usuń
  2. Przepis słaby, polecana masa karmelowa (krówkowa!!) z Gostynina wypływa, całość ślizga się po dolnej warstwie.
    Smak generalnie niezły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo dobry, wykonanie słabe =D.
      Tak naprawdę masa wypływa tylko wtedy kiedy chce się dodać ją na "bogato" czyli grubą warstwę. Przy cieńkim rozsmarowaniu nie ma tego efektu rozjeżdzania się warstw.

      Usuń