niedziela, 22 czerwca 2014

Kotlety z kaszy jaglanej z ziołami

Kasza jaglana niezbyt często gości w naszym menu. Tym razem postanowiliśmy dać jej szansę w wytrawnej odsłonie z dodatkiem ziół :).
Placuszki świetnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszów, ale również jako przekąska np. z roztopionym na wierzchu serem typu cheddar.


Składniki:
-1 szklanka kaszy jaglanej
-2 szklanki wody (wrzątku)
-1 -2 garście ziól (u nas świeże oregano i czosnek niedzwiedzi)
-ok. 1 łyżeczki soli
-2 jajka
-1/2 -1 cebuli
-1 ząbek czosnku
-3-4 łyżki mąki
-ulubione przyprawy (u nas curry, papryka słodka)
-olej do smażenia






Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać dokładnie. Wsypać do wrzątku i gotować ok. 20 minut na b.delikatnym ogniu.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i przesmażyć na patelni.
Cebulę, czosnek, mąke, jajka, zioła dodać do ugotowanej kaszy i zmiksować blenderem. 
Jeżeli konsytencja będzie zbyt rzadka (lekko lejąca) należy dodać mąkę.
Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 min. z jednej strony


Ilosc porcji: 4 (w sumie ok. 16 szt.)
Czas przygotowania: 40 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz