piątek, 29 czerwca 2018

Bób po sycylijsku

Sezon na bób jest dość krótki, a warzywo samo w sobie bardzo zdrowe. Testujmy zatem nowe przepisy na przygotowanie bobu, bo obok przepysznego, nieśmiertelnego bobu z masłem i czosnkiem są przepisy,  które mogą skraść wasze serca :)
Tym razem, o miejsce na pudle walczy bób po sycylijsku :) To propozycja dla wielbicieli bobu, czosnku, oregano i oliwy z oliwek.
To przepis wymagający od nas uzbrojenia się w cierpliwość, ale smak jest naprawdę zacny.
Przepis ze strony https://krytykakulinarna.com

Składniki:
- 500 g bobu
- 1 łyżka oregano
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2-1 łyżka soli morskiej
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek



Przygotowanie:
Bóg ugotuj al dente w osolonym wrzątku (czas gotowania zależy od tego czy jest młody czy stary). Po ugotowaniu zahartuj w zimnej wodzie. Następnie ponacinaj łupinki bobu (trochę to niewdzięczna praca =D)
Z podanych składników zrób marynatę i odstaw na 24 godziny do lodówki.
W międzyczasie możesz spróbować, czy bób jest wystarczająco słony i ewentulnie dosolić jeszcze wg uznania.
Ja swój bób przed podaniem nieco podgrzałam i wydaje mi się ze smak był zdecydowanie lepszy niż na zimo

Ilość porcji: 2-3 
Czas przygotowania: 24 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz