niedziela, 25 sierpnia 2013

Sałatka z rukoli, sera feta i boczku

          Niezastąpiona sałatka na rodzinnych imprezach. Szał na nią minął u nas już chwilkę temu, ale przynajmniej raz w miesiącu staram się ją robić... bo mi po prostu ogromnie smakuje. A jak się ma jeszcze swoją rukolę z ogródka (tutaj nieco przerośniętą), a podstawowe składniki w lodówce to jej przygotowanie zajmie max. 15 minut .



Składniki:
- ok.2 garści rukoli (jedno opakowanie)
- 150 g boczku surowego
- 1/2 opakowania sera feta 
- 4 grzanki
- sos włoski  (tylko ten daje sałatce wyjątkowy smak) + 3 łyżki oliwy + 3 łyżki wody







Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano. W tym czasie mieszamy sos, kroimy w kostkę fetę, robimy grzanki (wystarczy toster lub patelnia), kroimy je w kostkę.
Myjemy rukolę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki - w tym ciepły boczek z wytopionym tłuszczykiem, który nadaje sałatce piękny aromat. Podajemy od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz