Po pewnej folkowej imprezie (tj. dożynkach gminnych:) zostało mi ok. 8 cukinni. Mimo, że jej wielbicielem nie jestem postanowiłam poszukać przepisów na jej wykorzystanie.
Pierwszy z nich znalazałm u Kasia-gotuje . pl:)
To właśnie rzeczona zupa, której smak podbarwiłam nieco grzankmi ze zwykłego chleba, ale smażonymi na niezwykle aromatycznym oleju kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią*.
Zapraszam do wypróbowania. Bardzo fajny smak, a aromat w kuchni niezastapiony:)
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 papryka czerwona
- 3 ziemniaki
- 1 czubata łyżka masła
- 1 kostka rosołowa
- 500 ml wrzątku
- 3-4 kromki chleba
- 2 łyżki oleju smakowego
-2 łyzki oleju rzepakowego
Cukinię i ziemniaki obrałam, paprykę oczyściałam z nasion. Warzywa pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię gdzie wcześniej stopiłam masło.
Smażyłam mieszając ok. 5 min. Nastepnie dodałam 1 kostkę rosołową rozpuszczoną we wrzątku. Gotowałam wszystko ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksowałam na krem.
Zupa uzyskała piękny pomarańczowy kolor.
W ostatniej fazie gotowania zupy podsmażyłam chleb pokrojony w kostkę na 2 rodzajach oleju.
Podałam zupę z grzankami
Smacznego!
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Ilośc porcji 3-4
p.s. * w e'leclerc jest podobno na oleje smakowe teraz promocyjna cena do 01.09.2013 - 4,49 zł
Cudowne, letnie smaki!
OdpowiedzUsuń