wtorek, 6 sierpnia 2013

Skrzydełka w glazurze z pepsi

To ostatnio mój ulubiony przepis na drób – w ciągu miesiąca zrobiłam go 3 razy, a ja naprawdę nie lubię powtarzać się w kuchni.

Jest banalny i nie wymaga niemal nakładu pracy. 
Znalazłam go u Pastell.





Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurzych
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka pepsi (cola- coli)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku










Sos sojowy mieszamy z octem oraz pieprzem i papryką. Ze skrzydełek odcinamy pozbawioną mięsa część, która można wykorzystać do przygotowania wywaru. Skrzydełka wkładamy do sosu sojowego.

Jeżeli sos jest dobrej jakości wystarczy ze skrzydełka będą marynować się w nim 15 min, gdy jest z marketów dyskontowych to wskazane jest i 30 minut marynowania – w innym przypadku skrzydełka będą niesłone.



Po czasie marynowania rozgrzać olej i wrzucić na patelnię, prosto z zalewy zamarynowane skrzydełka.

Podsmażyć z obu stron.

Następnie wlać pepsi i dusić pod przykryciem 5-10 minut.

Kolejny krok to zabranie pokrywki i odparowanie płynu z patelni. Z czasem płyn będzie gęstniał, aż ostatecznie stworzy słodką glazurę, która ładnie otoczy skrzydełka.
Podawać posypane szczypiorkiem.



Smacznego!



Ilość porcji 3-4

Czas przygotowania ok. 30 -40 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz