poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Doskonały pomysł na przekąskę dla gości. Świetnie zarówno na ciepło i na zimno.
Jaki farsz stworzymy zależy tylko od naszej inwencji. 
Moim zdecydowanym faworytem jest jednak połączenie smażonych pieczarek i sera zółtego.
Dość kalorycznie...  ale co tam :) 
Z uwagi na wakacyjny wyjazd do Wisły tym razem ser żółty zastąpiliśmy owczą bryndzą od gaździny z Koniakowa - było pyszne:)


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie pieczarek 
- 150-200 g bryndzy
- 1 cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia 
- ew. 1 jajko







Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni ok. 5 minut.  Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć do smaku.  Przykryć pokrywką, aby pieczarki "puściły sok".
Gdy na patelni będzie dużo płynu zdjąć pokrywkę i smażyć dalej do całkowitej redukcji sosu. 
Odstawić do ostudzenia .
Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki  i rozłożyć.
Na płat ciast układać pieczarki, a na wierzch ser - jeżeli był w kawałku to tarty, jeżeli był w plastrach to tak można go układać.
Następnie zwinąć ciasto w rulon. Odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 15-20 minut.
Po tym czasie kroić walec z ciasta w ślimaczki o wysokości ok. 2 cm. Można je posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego na 180 st. piekarnika na ok. 15 minut.

Smacznego!

Czas przygotowania ok. 40 minut
Ilość porcji : dla 4-6 osób







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz