czwartek, 5 września 2013

Zupa kurpiowska ze świeżej kapusty

       Z cytatu: "Mazowiecka wieś jadała oszczędnie. Na co dzień na stołach gościły przede wszystkim proste dania z kasz, grochu czy kapusty(...)". Taka też jest ta zupa - można by powiedziec "bieda - zupa". 
       Nam smakuje jednak bardzo i co jakiś czas przypominamy sobie jej smak. 
       Przepis zaczerpnięty z gazetki "Polskie przysmaki" (2011) 

 Składniki: 
- 1 ćwiarka z kurczaka 
- 1 opakowanie włoszczyzny 
- 1 mała główka bialej kapusty 
- 1 cebula 
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
- 2 łyzki masła 
- 1 łyzka mąki 
- 2 łyżki soli 
- pieprz 
- 1 l wody



Przygotowanie: Mięso myjemy i wrzucamy do zimnej wody. Włoszczyznę z wyjątkiem marchewki obieramy i wrzucamy do mięsa, solimy i gotujemy. Po 40 minutach dodajemy poszatkowaną kapustę. W tym czasie smażymy na maśle pokrojoną cebulę oraz marchewkę startą na tarce. Gdy kapusta będzie miękka wyjmujemy mięso wraz z włoszczyną, a dodajemy marchew z cebulą. Z masła i maki smazymy zasmażkę, którą trzeba rozprowadzić wywarem. Wlewamy wszystko do zupy i zagotowujemy. 

Z uwagi na chęc podzielenia się zupą z dziecmi dla których kapusta i cebula jest beee zrobiłam im z tej zupy zupę krem. 
Zupę krem można podawać z grzaneczkami z patelni. Ja ten krem jadłam z dodatkiem lazura, który jednak za bardzo zdominował smak zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz