poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto mocno czekoladowe z cukinią

Poszukując przepisów na ciasta kierujemy sie kryterium wilgotności. Nie lubimy suchych ciast, które kolokwialnie to ujmując stają "kołkiem" w buzi. Dlatego z dużym zainteresowaniem poznajemy przepisy na ciasta z dodatkiem wilgotnych warzyw - takich jak cukinia.

Tym razem przepis wypatrzyliśmy u Abbry - ilość składników podajemy za blogerką, z tym zastrzeżeniem, że musicie pamiętać, iż dodanie do tego ciasta gorzkej czekolady zrobi z niego wypiek mocno wytrawny.  
Zatem albo czekolada mleczna, albo gorzka z dodatkowym cukrem, albo serwujecie ciasto na wytrawnie:)


Składniki: 
  • 120 ml oleju
  • 240 g mąki
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka (L)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  •  100 g czekolady (dodaliśmy gorzką z pomarańczą) 







    Sposób przygotowania:

    W jednej misce wymieszać: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej olej i cukier puder. Nastepnie do oleju dodać kawę oraz jajka po czym zmiksować.  Do masy jajeczno - kawowej należy wsypać 2/3 składników sypkich i wymieszać, ale tylko do połączenia składników.  Do pozostałej mąki dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę.  Misz-masz cukiniowo - czekoladowy dodać do pozostałej masy i wymieszac do połączenia składników. 
    Wylać do wysmarowanej masłem formy (wysypaliśmy ją jeszcze kaszą manną) o średnicy ok. 25 cm.  Piec w temperaturze 180 st. ok. 50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz