Tym razem przepis wypatrzyliśmy u Abbry - ilość składników podajemy za blogerką, z tym zastrzeżeniem, że musicie pamiętać, iż dodanie do tego ciasta gorzkej czekolady zrobi z niego wypiek mocno wytrawny.
Zatem albo czekolada mleczna, albo gorzka z dodatkowym cukrem, albo serwujecie ciasto na wytrawnie:)
Składniki:
- 120 ml oleju
- 240 g mąki
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka (L)
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 350 g cukinii startej na tarce o grubych oczkach
- 100 g czekolady (dodaliśmy gorzką z pomarańczą)Sposób przygotowania:W jednej misce wymieszać: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej olej i cukier puder. Nastepnie do oleju dodać kawę oraz jajka po czym zmiksować. Do masy jajeczno - kawowej należy wsypać 2/3 składników sypkich i wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Do pozostałej mąki dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę. Misz-masz cukiniowo - czekoladowy dodać do pozostałej masy i wymieszac do połączenia składników.Wylać do wysmarowanej masłem formy (wysypaliśmy ją jeszcze kaszą manną) o średnicy ok. 25 cm. Piec w temperaturze 180 st. ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz