wtorek, 29 października 2013

Muffinki pomarańczowe z żurawiną i rodzynkami

Dostatek owoców i fantastyczny aromat pomarańczy.
W zasadzie można dodać szczyptę przyprawy korzennej i wypiek jak znalazł na Boże Narodzenie :)
Kolejna odsłona wypieków "wilgotnych":)
A na wierzchu rozpływający się w ustach krem pomarańczowy. Pychaaa:)
Korzystałam z przepisu  Niebo w gębie na muffinki pomarańczowo - żurawinowe 

Składniki:
Muffinki
- 320 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g żurawiny suszonej
- 80 g rodzynek sułtańskich
- 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml oleju rzepakowego
- 250 ml soku świeżo wycisniętego z pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy
- 1 jajko

Krem pomarańczowy:
- 250 g mascarpone
- sok z pomarańczy  
- 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- kilka rodzynek do dekoracji










Sposób wykonania:
Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, skórę pomarańczową,  żurawinę i rodzynki. 
Do suchych składników dodać olej, sok z pomarańczy i nieco "rozbełtane" jajko.
Delikatnie wymieszać skąłdniki, tak tylko do ich połączenia.
Nałożyć do formy na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 30 minut.

Po wystudzeniu przygotowac krem: mascarpone połączyć z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cukrem z wanilią. Nakładać szprycą na babeczki. 


Czas przygotowania: ok. 80 min.
Ilość: 12-14 sztuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz