środa, 11 grudnia 2013

Mleczna kawa z pianką

Spotkaliśmy się z tą kawą około roku temu i od tego czasu bardzo często gości na naszym stole - nie tylko z okazji jakichś wyjątkowych wydarzeń.
Polecamy w związku ze zbliżającymi się świętami, przygotowanie sobie do ciasta tej niestandardowo wykonanej kawy - chociaż musimy podkreslić, że jest ona przenaczona w zasadzie tylko dla wielbicieli kawy z mlekiem.

Dlaczego kawy z mlekiem? Mleko ma strukturę, która pozwala w przeciwieństwie do wody "utrzymywać" wytworzoną pianę - która wygląda jak piana z ekspresu megaciśnieniowego.
Zastosowanie samej wody nie pozwoliłoby na dłuższe utrzymanie się efektu pianki. 

Polecamy serdecznie

Składniki (1 porcja)
- 1-1/2 łyżeczki kawy rozpuszczlanej
- 1 łyżeczka (lub tyle ile słodzimy) cukru
- 1-2 łyżki wrzątku
- 150 ml ciepłego (gorącego mleka)  
- ew. szczypta przyprawy do piernika




Sposób przygotowania:
Do kubeczka/filiżanki wspypać kawę i cukier. Zalać to 1- max 2 łyżkami wody. 
Energicznie mieszać (ruchem obrotowym) rózgą/trzepaczką przez ok. 1 minutę.
Siła naszych rąk spowoduje, że kawy powinno sie zrobić ok. 1/2 naczynia.
Powstała pianka espresso - kto chce może na tym poprzestać:)
Do powstałej piany powoli dolać ciepłe (lub gorące) mlekoi delikatnie wymieszać. 
Po wymieszaniu powinno zostać ok. 2-3 cm. pianki kawowo - mlecznej 

Smacznego:)
p.s. Aby jeszcze podkreślić bożonarodzeniowe smaki można oczywiście dodać szczyptę przyprawy do piernika 

Ilość : 1 porcja
Czas przygotowania: 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz