Testowania
ciąg dalszy – przepis znaleziony w sieci jako sernik Ireny z przepisu Ani X został poddany modyfikacjom i wyszedł z tego delikatny i kremowy sernik waniliowy z
kaszą manną o piernikowym aromacie :).
Sernik,
aby przed świętami nie nabijać zbyt dużo kalorii został wykonany
w formie keksowej – wystarczy zatem podwoić ilość
zaproponowanych składników, aby wyszła solidna, świąteczna
porcja ciasta.
Ciasta,
które serdecznie polecamy – delikatnego, puszystego, kremowego, mocno waniliowego, a
jednocześnie korzennego. W sam raz na Boże Narodzenie :)
Składniki
-
150 g pierniczków
-
30-40 g + 50 g masła topionego
-
1/2 kg ser biały wiaderkowy
- 1
łyżka (b.czubata) mascarpone
- 3
jajka
-
1/2 laski wanilii
- 1
łyżka kaszy manny
-
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
-
szczypta soli
-
ew. bakalie
-
50 g czekolady
- 1
1/2 łyżki kremówki
-
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
Sposób
przygotowania
Pierniczki
pokruszyć w dłoni na drobne okruchy, dodać 30-40 g stopionego
masła. Wymieszać.
Wyłożyć pierniczkami spód keksówki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok. 10-15 min.
W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ziarenka wanilii i kasze mannę oraz ser. Wymieszać delikatnie.
Ubić białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie ubita pianę. Nada ciastu niesamowitej lekkości i puszystości.
Piec w kąpieli wodnej (blacha powinna być zanurzona w wodzie na 1/2 wysokości) ok. 60 minut. Zostawić na ok. 30 min w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Odstawić na kilka godzin lub całą noc (masa serowa musi stężeć). Przygotować z czekolady, kremówki i przyprawy piernikowej polewę, którą polać zimne ciasto.
Wyłożyć pierniczkami spód keksówki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok. 10-15 min.
W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ziarenka wanilii i kasze mannę oraz ser. Wymieszać delikatnie.
Ubić białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie ubita pianę. Nada ciastu niesamowitej lekkości i puszystości.
Piec w kąpieli wodnej (blacha powinna być zanurzona w wodzie na 1/2 wysokości) ok. 60 minut. Zostawić na ok. 30 min w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Odstawić na kilka godzin lub całą noc (masa serowa musi stężeć). Przygotować z czekolady, kremówki i przyprawy piernikowej polewę, którą polać zimne ciasto.
Czas przygotowania: 80 min.
p.s. A w tle kalendarze adwentowe wyhaftowane krzyżykiem dla dzieci przez babcię Dorotkę:)
Bakalie, owoce suszone, orzechy i ziarna strączkowe bakalie i przyprawy z całego świata
OdpowiedzUsuń