piątek, 13 grudnia 2013

Sernik waniliowy z kaszą manną i pierniczkami

Testowania ciąg dalszy – przepis znaleziony w sieci jako sernik Ireny z przepisu Ani X został poddany modyfikacjom i wyszedł z tego delikatny i kremowy sernik waniliowy z kaszą manną o piernikowym aromacie :).
Sernik, aby przed świętami nie nabijać zbyt dużo kalorii został wykonany w formie keksowej – wystarczy zatem podwoić ilość zaproponowanych składników, aby wyszła solidna, świąteczna porcja ciasta.
Ciasta, które serdecznie polecamy – delikatnego, puszystego, kremowego, mocno waniliowego, a jednocześnie korzennego. W sam raz na Boże Narodzenie :)
Składniki
- 150 g pierniczków
- 30-40 g + 50 g masła topionego
- 1/2 kg ser biały wiaderkowy
- 1 łyżka (b.czubata) mascarpone
- 3 jajka
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka kaszy manny
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- ew. bakalie
- 50 g czekolady 
- 1 1/2 łyżki kremówki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników



Sposób przygotowania
Pierniczki pokruszyć w dłoni na drobne okruchy, dodać 30-40 g stopionego masła. Wymieszać. 
Wyłożyć pierniczkami spód keksówki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok. 10-15 min. 
W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ziarenka wanilii i kasze mannę oraz ser. Wymieszać delikatnie. 
Ubić białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie ubita pianę. Nada ciastu niesamowitej lekkości i puszystości. 
Piec w kąpieli wodnej (blacha powinna być zanurzona w wodzie na 1/2 wysokości) ok. 60 minut. Zostawić na ok. 30 min w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 
Odstawić na kilka godzin lub całą noc (masa serowa musi stężeć). Przygotować z czekolady, kremówki i przyprawy piernikowej polewę, którą polać zimne ciasto.

Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 80 min. 

p.s. A w tle kalendarze adwentowe wyhaftowane krzyżykiem dla dzieci przez babcię Dorotkę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz