czwartek, 30 maja 2013

Cytrusowe szparagi z patelni

      Sezon szparagowy 2013 obfituje w naszej kuchni w szparagowe nowinki (biorąc pod uwagę, że robiliśmy do tej pory szparagi może 2 razy:).
      Jedną z ostatnich są szaragi z patelni z limonką (cytryną) – przepis znaleziony na stronie Kulinarnych podróży Natalii, po lekkich modyfikacjach

      Przetestowane zostały dwa razy – raz z zielonymi, raz z białymi szparagami. Dziś prezentuję przepis z białymi szparagami

    
Składniki:
  • 10 szt.  białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szt limonki
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
 







Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki limonkę (cytrynę). Smażyć ok 3 minut.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i dodać do sosu maślano – limonkowego.
Smażyć do miękkości szparagów ok. 10 minut. Z braku świeżych ziół dodałam suszony tymianek. Smaku potrawy dopełnia sól gruboziarnista.


Ilość porcji :2
Czas przygotowania: 20 minut

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz