Szparagi gościły na naszym stole
może dwa razy. Przeszkodą była niechęć do tego warzywa żony.
Jako studentka pracująca w niemieckiej
knajpie w ramach „premii” dostała od szefów kanapkę – tosta
z szynką, ananasem i szparagami. Był to hit tamtego miejsca.
Żonie
do gustu jednak nie przypadł. Słodko - mdły smak tamtego tosta
na długo pozbawił nas przyjemności jedzenia szparagów także w
wersji wytrawnej – aż do dziś:).
Zdecydowanie była to prze - smaczna przekąska, która w szparagowym sezonie będzie stale pojawiać się w naszym menu.
Szparagi w boczku z grilla
- 1 pęczek szparagów ( białe)
- 1 opakowanie boczku wędzonego długodojrzewającego
- sok z 1/4 cytryny
- sól
- pieprz
Białe szparagi wymagają nieco więcej obróbki- a zatem należy: odciąć zdrewniałe końce, obrać szparagi, skropić sokiem z cytryny, owinąć boczkiem, popierzyć, delikatnie posolić (boczek swoją porcję soli już zawiera) i smażyć na patelni grillowej ok 10 minut, na niezbyt ostrym ogniu, aby uniknąć szybkiego przypalenia boczku i warzyw.
Czas wykonania : 15-20 minut
Ilość porcji : 2
Smacznego!
Ilość porcji : 2
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz