piątek, 17 maja 2013

Szparagowe smaki



     Szparagi gościły na naszym stole może dwa razy. Przeszkodą była niechęć do tego warzywa żony.

     Jako studentka pracująca w niemieckiej knajpie w ramach „premii” dostała od szefów kanapkę – tosta z szynką, ananasem i szparagami. Był to hit tamtego miejsca. 
    Żonie do gustu jednak nie przypadł. Słodko - mdły smak tamtego tosta na długo pozbawił nas przyjemności jedzenia szparagów także w wersji wytrawnej – aż do dziś:).

    Zdecydowanie była to prze - smaczna przekąska, która w szparagowym sezonie będzie stale pojawiać się w naszym menu. 





Szparagi w boczku z grilla



  • 1 pęczek szparagów ( białe)
  • 1 opakowanie boczku wędzonego długodojrzewającego
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól
  • pieprz








 

Białe szparagi wymagają nieco więcej obróbki- a zatem należy: odciąć zdrewniałe końce, obrać szparagi, skropić sokiem z cytryny, owinąć boczkiem, popierzyć, delikatnie posolić (boczek swoją porcję soli już zawiera) i smażyć na patelni grillowej ok 10 minut, na niezbyt ostrym ogniu, aby uniknąć szybkiego przypalenia boczku i warzyw.




Czas wykonania : 15-20 minut
Ilość porcji : 2
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz