środa, 22 maja 2013

Ziołowy kurczak z grilla

 
       Szaszłyk – nie -szaszłyk składający się z samego mięsa . Kluczowym elementem jest w tym przepisie marynata na bazie octu balsamicznego i miodu, która powoduje, że marynowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste, co w przypadku grillowanego kurczaka nie jest zasadą. 
       Całość uzupełnia ziółko, które dodaję niemal do wszystkich wytrawnych potraw – a nie do końca toleruję w ogródku, bo się rozrasta jak szalone tj. oregano.

      Przepis na bazie posta figmary.


      Smaczny element obiadu lub grillowej kolacji. Polecam.






Ziołowy kurczak na patyku

- 2 szt. piersi z kurczaka 
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżka oleju smakowego z czosnkiem, pomidorami i bazylią
- oregano ew. inne zioła
- sól
- pieprz czerwony















  
Sposób wykonania :

Łączymy składniki na marynatę, kroimy kurczaka w paski i marynujemy ok. 3 godzin lub dłużej.

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków robiąc "fale". Grillujemy na niezbyt mocnym ogniu ok. 15 minut.



Smacznego

Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Ilość porcji  3-4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz