Szaszłyk – nie -szaszłyk składający się z samego mięsa . Kluczowym elementem jest w tym przepisie marynata na bazie octu balsamicznego i miodu, która powoduje, że marynowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste, co w przypadku grillowanego kurczaka nie jest zasadą.
Całość uzupełnia ziółko,
które dodaję niemal do wszystkich wytrawnych potraw – a nie do
końca toleruję w ogródku, bo się rozrasta jak szalone tj.
oregano.
Przepis na bazie posta figmary.
Smaczny element obiadu lub grillowej
kolacji. Polecam.
Ziołowy kurczak na patyku
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżka oleju smakowego z czosnkiem,
pomidorami i bazylią
- oregano ew. inne zioła
- sól
- pieprz czerwony
Sposób wykonania :
Łączymy składniki na marynatę,
kroimy kurczaka w paski i marynujemy ok. 3 godzin lub dłużej.
Zamarynowane mięso nadziewamy na
patyczki do szaszłyków robiąc "fale". Grillujemy na
niezbyt mocnym ogniu ok. 15 minut.
Smacznego
Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Ilość porcji 3-4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz