Trochę monotematycznie się zrobiło,
ale zostało mi ok. 20 szparagów białych i zielonych więc musiałam
je wykorzystać:)
W poszukiwaniu nowych kompozycji
szparagowych trafiłam na blogu Kuchenny bałagan na przepis prosty,
ale zawierający składnik – magnes … musztardę Dijon.
Oryginalna receptura pochodzi z kuchni
Jamiego Olivera i cechuje się naprawdę dużą prostotą wykonania i
niesamowitym, ostrym smakiem:).
Jest to chyba najlepsza odsłona szparagów jaką miałam okazję jeść. Zachwycony był także mój mąż, który natki pietruszki wręcz nie znosi ... Polecam!
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżeczka musztarda Dijon
- 1 łyżka natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Przygotować szparagi – obrać,
odciąć zdrewniałe końcówki. Przegotować ok. 5 minut ( w
zależności od ich grubości, warto próbować aby przycelować z
miękkością) w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
W tym czasie przygotować sos tj.
wymieszać wszystkie składniki na marynatę.
Ugotowane szparagi polać sosem i
zajadać z przyjemnością :)
Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania : max. 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz