czwartek, 30 maja 2013

Tarta serowo – szparagowa

     Przepis, który zobaczyłam w Biblii smaków – szybki, smaczny, kaloryczny :)

     Ma 3 podstawowe składniki: ser, szparagi i ciasto francuskie. Idealny do przygotowania na imprezę lub dla gości zapowiedzianych 30 minut wcześniej:)

    Zapraszam do spróbowania , bo naprawdę warto. Testowaliśmy go 2 razy, zatem wskażę te sery, które najbardziej przypadły nam do gustu.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g gorgonzola
  • 100 g ser limburger
  • 1 kulka duża mozarelli
  • ulubione zioła
  • szparagi – ok 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz










Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i podpiec 10-12 minut (wcześniej można je nieco nakłuć).

W tym czasie przygotować sery : pokroić je w kostkę, a mozarellę dodatkowo obtoczyć w ulubionych ziołach.

W szparagach odciąć zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać (nawet zielone- gdy są grube ich wierzchnia skórka jest twarda i nie zmięknie podczas pieczenia).

Na podpieczony spód ciasta francuskiego rozsypać sery, a na nie położyć szparagi. Posypać solą i pieprzem .

Wstawić do piekarnika nagranego na 180 stopni na ok. 10 minut – aż roztopi się ser.



Smacznego !



Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz