Przepis, który zobaczyłam w Biblii
smaków – szybki, smaczny, kaloryczny :)
Ma 3 podstawowe składniki: ser,
szparagi i ciasto francuskie. Idealny do przygotowania na imprezę
lub dla gości zapowiedzianych 30 minut wcześniej:)
Zapraszam do spróbowania , bo
naprawdę warto. Testowaliśmy go 2 razy, zatem wskażę te sery,
które najbardziej przypadły nam do gustu.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g gorgonzola
- 100 g ser limburger
- 1 kulka duża mozarelli
- ulubione zioła
- szparagi – ok 1/2 pęczka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na
blaszce i podpiec 10-12 minut (wcześniej można je nieco nakłuć).
W tym czasie przygotować sery :
pokroić je w kostkę, a mozarellę dodatkowo obtoczyć w ulubionych
ziołach.
W szparagach odciąć zdrewniałe
końcówki i ewentualnie obrać (nawet zielone- gdy są grube ich
wierzchnia skórka jest twarda i nie zmięknie podczas pieczenia).
Na podpieczony spód ciasta
francuskiego rozsypać sery, a na nie położyć szparagi. Posypać
solą i pieprzem .
Wstawić do piekarnika nagranego na 180
stopni na ok. 10 minut – aż roztopi się ser.
Smacznego !
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz