Wykorzystaliśmy przepis z bloga dziewczyn na ten właśnie wypiek.
Oczywiście został nieco zmodyfikowany ponieważ zamiast drożdży suchych dodaliśmy drożdże świeże, mleko do przygotowania rozczynu oraz więcej mąki z uwagi na większa ilość płynów, ale wypiek mimo tych modyfikacji wyszedł bardzo smaczny i tak, jak dziewczyny obiecywały - dzięki kaszy mannie z chrupiąca skórką.
Oczywiście samo formowanie pieczywo nie wyszło tak jak trzeba i ze smuklej bagietki wyszła bułka wrocławska, ale i tak wypiek uważam za bardzo udany.
Fajnie tak zjeść do śniadanie swoją bułkę:)
Składniki
- ok.300 g mąki pszennej
- 80 g kaszy manny
- 200 ml letniej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży świeżych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać odstawić na ok. 15 min. Następnie wymieszać mieszankę z mąką, solą i kaszą manną powoli dolewać wodę, wyrabiać ciasto 5-10 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi objętość (od 30 do 60 min.) odgazować i uformować podłużny kształt. Ułożyć z dwóch stron ograniczniki (ściereczki kuchenne, kawałki foli aluminiowej). Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Ilość porcji : 4 osoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz