niedziela, 9 czerwca 2013

Bułka wrocławska zamiast bagietki

        Kolejnym przepisem, na pieczywo w ramach zabawy Upiecz smakowity chleb organizowanej przez Tosię i Śliwkę z bloga www.smakowitychleb.pl pod patronatem ZT Kruszwica S.A. producenta margaryny Smakowita de Lux  miał być przepis na bagietkę z kasza manną.
       Wykorzystaliśmy przepis z bloga dziewczyn na ten właśnie wypiek.

       Oczywiście został nieco zmodyfikowany ponieważ zamiast drożdży suchych dodaliśmy drożdże świeże,  mleko do przygotowania rozczynu oraz więcej mąki z uwagi na większa ilość płynów, ale wypiek mimo tych modyfikacji wyszedł bardzo smaczny i tak, jak dziewczyny obiecywały - dzięki kaszy mannie z chrupiąca skórką. 
       Oczywiście samo formowanie pieczywo nie wyszło tak jak trzeba i ze smuklej bagietki wyszła bułka wrocławska, ale i tak wypiek uważam za bardzo udany.

     Fajnie tak zjeść do śniadanie swoją bułkę:)


Składniki

  • ok.300 g mąki pszennej 
  • 80 g kaszy manny
  • 200 ml letniej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru




Przygotowanie:
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać odstawić na ok. 15 min. Następnie wymieszać mieszankę z mąką, solą i kaszą manną powoli dolewać wodę, wyrabiać ciasto 5-10 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi objętość (od 30 do 60 min.) odgazować i uformować podłużny kształt. Ułożyć z dwóch stron  ograniczniki (ściereczki kuchenne, kawałki foli aluminiowej). Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni


Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Ilość porcji : 4 osoby

Upiecz smakowity chleb z Smakowitą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz