niedziela, 9 czerwca 2013

Crumble z rabarbarem

        Trudno w to uwierzyć, ale crumble poznałam dopiero w ubiegłym roku. Na szczęście na początku sezonu na świeże owoce ...i warzywa. Zaprzyjaźniłam się z nimi bardzo i od tej pory stale goszczą w mojej kuchni w odsłonie : truskawkowej, czereśniowej, śliwkowej, gruszkowej i jabłkowej.
        Zaczynamy jednak od rabarbaru, bo to przecież najlepszy czas na wypróbowanie tego desoro - ciasta. To ideał dla łasuchów liczących kalorie - ciasto na bazie mąki, masła i cukru jest tylko z jednej strony :)
       Najlepszy pomysł na niezapowiedzianych gości.
       A przepis w proporcjach mega niekonkretnych:)

Składniki:
- rabarbar
- cukier - najlepiej trzcinowy do posypania owoców 
- mąka - ilosc uzalezniona od wielkości naczynia do zapiekania
- cukier puder - do kruszonki wg uznania
- masło ilość, która pozwoli na uzyskanie struktury grubego piasku




Przygotowanie: rabarbar kroimy, posypujemy cukrem trzcinowym. Mieszamy mąkę, cukier i masło. Posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. nagrzanego na ok. 180 st. tzn. do czasu, kiedy owoce będą bulgotać, a kruszonka nieco ściemnieje.
Smacznego!
P.S. A porcja deseru najpyszniejsza jest z gałką lodów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz