Po raz pierwszy z własnej, nieprzymuszonej woli zabrałam się za wytrawną tartę :)... chociaż niejako zmusiły mnie do tego okoliczności - w lodówce zalegał świeży ogródkowy szpinak, ok. 8 szparagów, papryka, która jędrną skórkę straciła chwilę temu oraz usmażone piersi kurczaka, na które nie miałam ochoty w gulaszu.
Uznałam że najlepiej połączyć te składniki w tarcie.
Zrobiło się zatem małe sprzątanie lodówki - ale jaki smakowity efekt tego sprzątania.... a jaki zapach unosił się w całej kuchni... Zdecydowanie potrawa do powtórzenia.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 1 duże jajko
- 1/2-1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Nadzienie
- 1 papryka (pieczona)
- ok. 10 szparagów
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 piersi z kurczaka (smażona, grillowana, pieczona w sumie jakieś resztki)
- 4 cieńkie plasterki sera żółtego
- 2 bardzo solidne łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka serka kremowego (np. czosnkowy)
- 1 -2 łyżki sera grana padano
- 1/2 łyżeczki pieprz cytrynowy
- sól
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić do niego paprykę. Mąkę zagnieść z jajkiem, zimnym masłem i przyprawami. Ostawić do lodówki na ok. 15 min. W tym czasie podgotować szparagi z dodatkiem soli i cukru (ok. 5-8 min w zależności od grubości). Szpinak umyć i podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem sosu sojowego i czosnku do pełnego odparowania. Przestudzić.
Wyciągnąć ciasto i rozwałkować do formy tarty. Na ciasto położyć papier, folię etc. i obciążyć (fasola, gorchem lub pęczakiem) piec ok. 15-20 min. Upieczoną paprykę wyciągnąć i włożyć na kilka - naście minut do woreczka foliowego co bardzo ułatwi jej obieranie (powinno być 30 min, ale byliśmy już dość głodni:)
Po tym czasie na tartę układać kolejno: szparagi, usmażonego kurczaka obtoczonego w pieprzu cytrynowym, pokrojoną pieczoną paprykę, pokrojone plasterki żółtego sera.
Następnie przygotować "zalewajkę": śmietanę połączyć z jajkami i serkiem i dodać usmażony szpinak z czosnkiem. Posolić i zmiksować. Tą mikstura zalać tartę, posypać serem (na tym etapie lub na etapie podawania) i wstawić na ok. 30 minut do piekarnika. Po upieczeniu ostudzic ok. 5-10 minut.
Smacznego!
Ilość porcji : 4
Czas przygotowania: ok. 80 min.
Przepis dodaję do akcji Wedelki: Czas na szpinak 3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz