czwartek, 21 listopada 2013

Batoniki kokosowe z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym

Przygotowaliśmy te ciasteczka posiłkując się przepisem Tyny z bloga In cooking we trust ponieważ:

- zwykłe płatki kukurydziane (w przeciweństwie do płatków smakowych) zalegają nam dość długo w szufladach,
- masło orzechowe z uwagi na słoną nutę, nie jest przez dzieci akceptowane i stoi i czeka, aż ktoś się nad nim zlituje,
- wiórki kokosowe i czekolada zawsze są pod ręką,
- nie wymagają pieczenia,
- strasznie chciało się nam coś słodkiego :)


Efekt:  wizualny – niepozorny. Smakowy – niesamowity - mega chrupiąca kokosowa słodycz z lekko słoną nutą zwieńczona czekoladą.
Idealnie  pasuje do nich niemieckie określenie mega knusprig!
Zdecydowanie polecamy jako odmianę od twix-ów, marsów, snikersów itp. sztucznych wytworów:) 




- 160g masła orzechowego
- 100 g syropu z agawy
- 60g miodu 
- 1 laska wanilii
- 100g płatków kukurydzianych
- 80g wiórków kokosowych
- 100g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego



Przygotowanie:
Masło z miodem i syropem rozpuścić w rondelku.
Do miski wsypać płatki oraz zmiksowane blenderem wiórki kokosowe.
Wymieszać składniki sypkie z mokrymi.
Przełożyć do formy keksowej. Wyrównać, przygnieść i odstawić do lodówki.
W tym czasie rozpuścić z 1 łyżką oleju czekoladę
Po ok. 30 min polać wierzch mega batona czekoladą.
Odstawić do stężenia w lodówce na 30-40 min. Po stężeniu pokroić.



Kolejne zamówienia na batoniki już czekają :)
Ilość porcji: ok. 8 batonów
Czas przygotowania ok. 90 min (łącznie z tężeniem)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz