Przygotowaliśmy te ciasteczka posiłkując się przepisem Tyny z bloga In cooking we
trust ponieważ:
- zwykłe
płatki kukurydziane (w przeciweństwie do płatków smakowych)
zalegają nam dość długo w szufladach,
-
masło orzechowe z uwagi na słoną nutę, nie jest przez dzieci akceptowane i stoi i czeka, aż ktoś się nad nim zlituje,
-
wiórki kokosowe i czekolada zawsze są pod ręką,
- nie wymagają pieczenia,
-
strasznie chciało się nam coś słodkiego :)
Efekt: wizualny – niepozorny. Smakowy – niesamowity - mega chrupiąca kokosowa słodycz z lekko
słoną nutą zwieńczona czekoladą.
Idealnie pasuje do nich niemieckie określenie mega knusprig!
Zdecydowanie
polecamy jako odmianę od twix-ów, marsów, snikersów itp. sztucznych wytworów:)
-
160g masła orzechowego
-
100 g syropu z agawy
-
60g miodu
-
1 laska wanilii
-
100g płatków kukurydzianych
-
80g wiórków kokosowych
-
100g ciemnej czekolady
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Masło
z miodem i syropem rozpuścić w rondelku.
Do
miski wsypać płatki oraz zmiksowane blenderem wiórki kokosowe.
Wymieszać
składniki sypkie z mokrymi.
Przełożyć
do formy keksowej. Wyrównać, przygnieść i odstawić do lodówki.
W tym czasie rozpuścić
z 1 łyżką oleju czekoladę
Po
ok. 30 min polać wierzch mega batona czekoladą.
Odstawić
do stężenia w lodówce na 30-40 min. Po stężeniu pokroić.
Kolejne
zamówienia na batoniki już czekają :)
Ilość porcji: ok. 8 batonów
Czas przygotowania ok. 90 min (łącznie z tężeniem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz