piątek, 15 listopada 2013

Pudding chlebowy

Fajna przekąska, ciekawy efekt, a smak zależy tylko od nas - jakiej mieszanki przypraw użyjemy.
Zdjęcia sie nieco "zawieruszyły", a prezentacja jest jeszcze wczesno jesienna. 
Pudding (w dużych ilosciach) serwowany był na imprezie urodzinowej z dodatkiem sosu czosnkowego. 
Wyśmienity efekt. 
Polecamy!  

Korzystałam z przepisu Kaś  z bloga Bake & Taste

Składniki
- 3 duże kromki chleba (ok. 1/2 na porcję)
- 1-2 cebule
- 3-4 plastry sera żółtego
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- ulubione zioła : 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka pomidorów suszonych z ziołami (bruischetta) 
- sól
- pieprz 
- 1 łyżka oleju czosnkowego






Przygotowanie:
Cebulę, pokrojoną jak komu wygodnie :) podsmażyc na oleju smakowym. 
Mleko wymieszać z jajkami i przyprawami. 
Do kokilek układać chleb krojony w kostkę, podsmażoną cebulę, ser i szynkę. 
Jeżeli kokilki zmieszczą to można ułożyć składniki w jeszcze jednej warstwie.
Przygotowane kokilki zalać mlekiem z jajkami i ziołami. Odstawić na ok. 10 min.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. i zapiekac ok.25-30 min. 
Pudding podczs pieczenia urośnie a później troche opadnie.

Można (należy:) podawać z sosem czosnkowym
Smacznego!

Ilość 6 szt (2-3 porcje)
Czas przygotowania: 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz