wtorek, 12 listopada 2013

Muffinki orzechowe

Goście zapowiedzeni godzinę wcześniej, zamknięte sklepy i szybkie poszukowanie przepisu na coś słodkiego i... jest pośród wydrukowanych kartek, przepis bingo:)

Pyszne, mięciutkie, delikatne muffinki orzechowe  
Zniknęły szybciutko i tylko jedna "uratowana" synowi do szkoły:)

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mielonych orzechów (laskowych)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 100 ml oleju rzepakowego
- 25 ml oleju sezamowego
- 1 płaska łyżeczka sody 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania








Przesianą mąkę wymieszać z orzechami, sodą, proszkiem,  kakao i cukrem.
Osobno wymieszać olej, jajka, syrop z agawy, jogurt.
Delikatne połączyć składniki sypkie z mokrymi, tylko do ich połączenia.
Przekaldać do formy do wysokości 3/4 papilotek.
Piec ok. 30 min. w piekraniku nagrzanym do 180 stopni  
Wierzch muffinek posypać cukrem puderem.

Czas przygotownia: 40 minut
Ilosc porcji : 12  


Orzechowy Tydzień



p.s. fotografie w oryginale miały zdecydowane lepszą jakość, nie wiem dlaczego pobrały się na bloga w takiej nieostrej, odsłonie :(

1 komentarz:

  1. Całe szczęście, ze choć jedną udało Ci sie uratować do zdjęcia :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń