Pyszne, mięciutkie, delikatne muffinki orzechowe
Zniknęły szybciutko i tylko jedna "uratowana" synowi do szkoły:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mielonych orzechów (laskowych)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 100 ml oleju rzepakowego
- 25 ml oleju sezamowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przesianą mąkę wymieszać z orzechami, sodą, proszkiem, kakao i cukrem.
Osobno wymieszać olej, jajka, syrop z agawy, jogurt.
Delikatne połączyć składniki sypkie z mokrymi, tylko do ich połączenia.
Przekaldać do formy do wysokości 3/4 papilotek.
Piec ok. 30 min. w piekraniku nagrzanym do 180 stopni
Wierzch muffinek posypać cukrem puderem.
Czas przygotownia: 40 minut
Ilosc porcji : 12
p.s. fotografie w oryginale miały zdecydowane lepszą jakość, nie wiem dlaczego pobrały się na bloga w takiej nieostrej, odsłonie :(
Całe szczęście, ze choć jedną udało Ci sie uratować do zdjęcia :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń