czwartek, 7 listopada 2013

Pierś z kaczki w sosie gorgonzola

Propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. 
Nie wymaga dużego zaangażowania, a efekt jest naprawdę świetny.
Zwłaszcza dla miłośników serów z niebieską pleśnią, nieliczących kalorii :)


Składniki:
- 4 filety z piersi kaczki
- 200 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki mascaropne 
- 500 ml bulionu 
- sól
- pieprz 
ew. do zagęszczenia sosu: 
- 1 łyżeczka mąki
- 50-100 ml kremówki






Skórę piersi kaczki nacinamy (tak jak na fotografii). Solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni bez tłuszczu rozpoczynając od strony ze skórą. Smażymy pierś ok 5-10 min tj. do czasu aż skórka bedzie przyrumieniona i chrupiąca. 
Przewracamy i smażymy ok. 2-5 minut.
Pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku (ok. 170 st.)  20-30 minut (jeżeli chemy mieć nieco krwiste kotlety to krócej)
Po upływie czasu w piekarniku wyciągamy piersi i odstawiamy, aby "odpoczęły".

W czasie pieczenia piersi  przygotowujemy sos.
(Możemy wykorzystać wytopiony tłuszcz z kaczki, ale w tej potrawie jest już i tak aż nadto kalorii proponuję zatem zastosować go do innych celów.)
Do rondelka wlewamy bulion, dodajemy pokrojony w paski ser z pleśnią oraz mascarpone, mieszamy kilkakrotnie. Odparowujemy nieco płynu.
Ser z pleśnią ma tak intensnywny smak i aromat, że nie wymaga żadnych dodatków przyprawowych :)
Pod wpływwm temperatury sery się stopią. 
Do zagęszczenia sosu  możemy użyć mąki wymieszanej z kremówką. Śmietanę z mąka zagotowujemy.

Piers kaczki podajemy z sosem.

Smacznego! 

Ilośc porcji 4-6
Czas przygotowania ok. 50 min.

 

p.s. w w Lidlu w super cenie można od dziś kupić pierś lub nogę z gęsi - warto spróbować, bo podobno gęsinę powinniśmy jeść w duzych ilościach, bo to nasze  tradycyjne mięso :)

1 komentarz:

  1. Świetny przepis na pierś z kaczki:) Polecam doprawienie jej większą ilością przypraw: Zioła prowansalskie, !8 ziół Ojca Mateusza, Przyprawa Złoty kurczak. Używam przypraw z NPS-MIX, dostępne są w ich sklepie internetowym http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/

    OdpowiedzUsuń