środa, 27 listopada 2013

Sernik klonowo - orzechowo - piernikowy


Przyszedł czas na  testowanie przepisów na Boże Narodzenie. Na pierwszy ognień poszedł sernik z syropem klonowym, kóry przygotowała Natalia z bloga Poezja smaku

Przepis jest w sumie prosty i samo przygotowanie ciasta w porównaniu z ostatecznym efektem nie zabiera dużo pracy.
I tylko jego konsumpcję należy przesunąć na dzień po przygotowaniu ciasta, kiedy masa się zetnie.
Sernik jest bardzo delikatny, ma intrygujący w pozytywnym znaczeniu:) smak masy serowej, a ciasteczkowy spód dzięki dodatkowi orzechów mielonych, kakao i przyprawy do pierników dopełnia wykwintności tego ciasta.   

Sernik dzięki kąpieli wodnej jest poza tym równy i nie popękał :). 
Polecamy zatem tą metodę pieczenia.

Aby nie zaliczyć jakiejkolwiek wpadki korzystaliśmy w 99 % z przepisu Natalii (jedynie dekoracja była nieco inna, ale to ponad 600 dodatkowych kalorii :) i można ja pominąć, użyliśmy też sera półtłustego i nieco delikatniejszych w smaku orzechów laskowych.
Dziękujemy Natalio za świetny przepis:) 
Zdecydowanie polecamy przygotowanie tego ciasta. 

Składniki: 
          Ciasto:
    - 1 kg sera (pół)tłustego, 3-krotnie mielonego
    - 250 g serka mascarpone
    - 125 ml śmietany 30%
    - 125 ml syropu klonowego
    - 50 g białej czekolady
    - 1 łyżka masła
    - 4 jajka
    - 2 łyżki budyniu waniliowego
    - 110 g cukru pudru
    - 50 g mąki

    Spód
    -50 g mielonych orzechów laskowych
    -120 g herbatników
    -60 g masła
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka przyprawy do piernika

    Polewa
    - 50 g czekolady mlecznej
    - 50 g czekolady gorzkiej
    - 2 łyżki orzechów mielonych
    - 2-3 łyżki kremówki



Przygotować spód: Herbatniki rozbić malakserem, blenderem lub tłuczkiem (nasz sposób -wrzucamy ciastka co niewysokiej formy do tart i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem aż do uzyskania sypkiej konsystencji).
Ciastka wymieszać dokładnie (użyliśmy miksera) z masłem, kakao i przyprawą do piernika. Wyłożyć przygotowaną mieszanką dno tortownicy o średnicy 24-25 cm.
Wstawić do piekarnika na 170 st. i podpiec 10-15 minut.

W tym czasie zmielić ser (jest to największy mankament przygotowania tego sernika, ale obawiam się ze dodanie „gotowca” może jednak nieco zmienić smak tego ciasta :).
Czekoladę białą stopić z kremówką i łyżką masła. Wystudzić i dodać syrop klonowy, dokładnie wymieszać.

Do zmielonego sera dodać mąkę, jajka, mascarpone, budyń. Miksować do połączenia składników.
Następnie dodać czekoladę z syropem klonowym. Delikatnie wymieszać.
Przelać do formy.
I teraz … opakować tortownicę w taki sposób, aby nie przepuszczała wody w kąpieli wodnej zabezpieczając np. folia aluminiową (która nie jest optymalnym rozwiązaniem lub wykorzystując worki do pieczenia).
Tortownice wstawić do formy (lub garnka), tak aby woda dosięgała do 1/2 wysokości ciasta.
Sernik piec 60 min w temp. 160 st.

Ciasto po upieczeniu będzie miało konsystencję dość płynna, nie nadająca się do spożycia. Ciasto zatem należy wstawić na noc do lodówki.

Sernik możemy ozdobić topiąc czekoladę z dodatkiem kremówki.
Przed wyłożeniem masy czekoladowej na ciasto dodać mielone orzechy laskowe.
Będą fajnie chrupać w serniku - od dołu i od góry :)

Czas przygotowania : 2 dni
Ilość porcji : 12


p.s. Ciasto wzięło udział w konkursie na najsmaczniejsze ciasto w konkursie pewnego "zielonego" stowarzyszenia i zajęło II miejsce :), za co otrzymaliśmy upominki, które przydadzą się nie tylko do wypieków

2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że serniczek smakował i gratuluję nagrody! :) Pozdrawiam - Natalia :)

    OdpowiedzUsuń