Przyszedł czas na testowanie przepisów na Boże Narodzenie. Na pierwszy ognień poszedł sernik z syropem klonowym, kóry przygotowała Natalia z bloga Poezja smaku.
Przepis jest w sumie prosty i samo przygotowanie ciasta w porównaniu z ostatecznym efektem nie zabiera dużo pracy.
I
tylko jego konsumpcję należy przesunąć na dzień po przygotowaniu
ciasta, kiedy masa się zetnie.
Sernik
jest bardzo delikatny, ma intrygujący w pozytywnym znaczeniu:) smak
masy serowej, a ciasteczkowy spód dzięki dodatkowi orzechów
mielonych, kakao i przyprawy do pierników dopełnia wykwintności
tego ciasta.
Sernik dzięki kąpieli wodnej jest poza tym równy i nie popękał :).
Polecamy
zatem tą metodę pieczenia.
Aby
nie zaliczyć jakiejkolwiek wpadki korzystaliśmy w 99 % z przepisu Natalii (jedynie dekoracja była nieco inna, ale to ponad 600 dodatkowych
kalorii :) i można ja pominąć, użyliśmy też sera półtłustego
i nieco delikatniejszych w smaku orzechów laskowych.
Dziękujemy
Natalio za świetny przepis:)
Zdecydowanie
polecamy przygotowanie tego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 1
kg sera (pół)tłustego, 3-krotnie mielonego
- 250
g serka mascarpone
- 125
ml śmietany 30%
- 125
ml syropu klonowego
- 50
g białej czekolady
- 1
łyżka masła
- 4
jajka
- 2
łyżki budyniu waniliowego
- 110
g cukru pudru
- 50 g mąki
Spód
-50
g mielonych orzechów laskowych
-120
g herbatników
-60
g masła
-1
łyżka kakao
-1
łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa
- 50
g czekolady mlecznej
- 50
g czekolady gorzkiej
- 2
łyżki orzechów mielonych
- 2-3
łyżki kremówki
Przygotować
spód: Herbatniki rozbić malakserem, blenderem lub tłuczkiem (nasz
sposób -wrzucamy ciastka co niewysokiej formy do tart i rozbijamy je
delikatnie tłuczkiem aż do uzyskania sypkiej konsystencji).
Ciastka
wymieszać dokładnie (użyliśmy miksera) z masłem, kakao i
przyprawą do piernika. Wyłożyć przygotowaną mieszanką dno
tortownicy o średnicy 24-25 cm.
Wstawić
do piekarnika na 170 st. i podpiec 10-15 minut.
W
tym czasie zmielić ser (jest to największy mankament przygotowania
tego sernika, ale obawiam się ze dodanie „gotowca” może jednak
nieco zmienić smak tego ciasta :).
Czekoladę
białą stopić z kremówką i łyżką masła. Wystudzić i dodać syrop klonowy,
dokładnie wymieszać.
Do
zmielonego sera dodać mąkę, jajka, mascarpone, budyń. Miksować
do połączenia składników.
Następnie
dodać czekoladę z syropem klonowym. Delikatnie wymieszać.
Przelać
do formy.
I
teraz … opakować tortownicę w taki sposób, aby nie przepuszczała
wody w kąpieli wodnej zabezpieczając np. folia aluminiową (która
nie jest optymalnym rozwiązaniem lub wykorzystując worki do
pieczenia).
Tortownice
wstawić do formy (lub garnka), tak aby woda dosięgała do 1/2
wysokości ciasta.
Sernik
piec 60 min w temp. 160 st.
Ciasto
po upieczeniu będzie miało konsystencję dość płynna, nie
nadająca się do spożycia. Ciasto zatem należy wstawić na noc do
lodówki.
Sernik
możemy ozdobić topiąc czekoladę z dodatkiem kremówki.
Przed
wyłożeniem masy czekoladowej na ciasto dodać mielone orzechy
laskowe.
Będą
fajnie chrupać w serniku - od dołu i od góry :)
Czas
przygotowania : 2 dni
Ilość
porcji : 12
p.s.
Ciasto
wzięło udział w konkursie na najsmaczniejsze ciasto w konkursie
pewnego "zielonego" stowarzyszenia i zajęło II miejsce
:), za co otrzymaliśmy upominki, które przydadzą się nie tylko do
wypieków
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował i gratuluję nagrody! :) Pozdrawiam - Natalia :)
OdpowiedzUsuńapetyczny serniczek
OdpowiedzUsuń