sobota, 1 czerwca 2013

Chałka trochę wytrawna

       Chałki pojawiały się w naszym domu na szeroką skalę całkiem niedawno. Postanowiliśmy, aby stanowiły zastępstwo dla uwielbianych przez dzieci mega chemicznych bułek mlecznych, na które żona nie mogła już patrzeć.

       Pierwotnie piekliśmy bułki mleczne- ale ich smak tak dalece odbiegał, od tego, czego oczekiwały dzieci, że porzuciliśmy zatem ten wypiek i wtedy pojawiła się... chałka.

      Oczywiście z braku czasu najczęściej jest kupna, ale raz na jakiś czas pojawia się domowy wypiek.    
      Korzystając z okazji – zabawy kulinarnej Upiecz Smakowity chleb pod patronatem ZT Kruszwica S.A. producenta margaryny Smakowita de Lux organizowanej na blogu http://smakowitychleb.pl/ postanowiliśmy przygotować chałkę z receptury Śliwki na chałkę pomarańczową.



      W trakcie przygotowania składników przypomnieliśmy sobie, że syn ma właśnie bardzo mocne uczulenie pochodzenia prawdopodobnie truskawkowego więc z chałki pomarańczowej wyszła chałka bez dodatków cytrusowych i z nieco mniejszą ilością cukru.

     Wypiek wyszedł zatem raczej wytrawny, co zupełnie nie przeszkadzało ponieważ najczęściej chałka spożywana jest u nas ze słodkimi dodatkami.

     Chałka osiągnęła imponujące rozmiary :) - mimo tego zniknęła w ekspresowym, tempie:). Była przepyszna – proporcje składników okazały się idealne.



Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 20-30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 300 ml ciepłego mleka
  • jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania chałki









Sposób przygotowania:

Z części mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn.

Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Do mąki, pozostałego cukru, soli, masła i wody dodać wyrośnięty rozczyn.

Ugniatać ciasto ok. 10 minut – ma mieć elastyczną konsystencję

Ostawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania przykrywając folia aluminiową (30-45 minut).

Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić na 3 części.

Zapleść warkocz (to damska część pracy:) i odstawić ponownie do wyrastania na ok. 30- 45 minut pod bawełnianą ścierką (w tym czasie część naszej chałki została zgnieciona rączką 3-latki:)

Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka -dla uzyskania ładnej skórki i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania : ok. 2 godzin
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mamy słabość do chałek, więc potrafimy docenić domowy wypiek. Mimo modyfikacji przepisu widać, że wyszła pięknie i była na pewno smaczna.
    Lista zwycięzców zabawy Upiecz Smakowity Chleb pojawi się u nas na blogu 13 czerwca.
    Pozdrowienia!
    http://smakowitychleb.pl/

    OdpowiedzUsuń